İsrail’de koalisyon ortakları Başbakan Binyamin Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz arasındaki gerilim Fahrizade suikastı sonrası tırmandı. Mavi Beyaz İttifakı’nın suikast sonrası ülkede güvenlik tehdidinin artmasından şikâyetçi olduğu, Gantz’ın da “Netanyahu’dan bıktım” dediği kamuoyuna yansıdı.

Koalisyonda suikast krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran’lı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade suikastında İran'ın fail olarak işaret ettiği İsrail hükümeti sessizliğini korurken, İsrail basını hükümet koalisyonundaki çatlağın suikast sonrası derinleştiğini yazdı. Buna göre, ittifak ortakları Mavi Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ve Başbakan Binyamin Netanyahu arasındaki anlaşmazlıklar arttı.

'BIKTIM, USANDIM'

İsrail'in önde gelen Ma'ariv gazetesinin haberine göre, Savunma Bakanı Benny Gantz'a yakın bazı kaynaklar, Gantz'ın Likud Partisi lideri Netanyahu'nun tavrından bahsederken "Bıktım, usandım" dediğini belirtti. Aktarılan konuşmaya göre, İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı, "Ben siyasete katkı sunmak için katıldım, çile çekmek için değil. Netanyahu'nun ve onun insanlarının itmeye çalıştıkları şeyleri sürekli engellemek zorunda olduğumu hissediyorum. Ama siyasete bir şeyleri engellemek için girmedim. Ben işleri ilerletmeye geldim" dedi.


Netanyahu'yu aralarında yaptıkları anlaşmaları bozmakla suçlayan Gantz, "Ben anlaşmada kendi payıma düşeni yapıyorum ve aynı şeyi Başbakan'dan da bekliyorum. Netanyahu'nun beni ve ülkeyi oynamaya zorladığı bu oyundan bıkıp usandım" diye konuştu.

GÜVENLİK TEHDİDİNİ ARTIRDI

Likud Partisi ve Mavi-Beyaz İttifakı aylardır bir harcama planının geçişi konusunda anlaşmazlık yaşıyordu. Mavi-Beyaz İttifakı, Likud'un koalisyon tüzüğünde kararlaştırıldığı gibi iki yıllık bir bütçeyi desteklemesinde ısrar ederken, muhatabıysa koronavirüs pandemisi nedeniyle bir yıl gibi daha dar kapsamlı bir planın geçirilmesinde ısrarcı oldu. Suikast sonrası ise Mavi-Beyaz İttifakı kulislerinde İran'ın güvenliğe yönelik tehditlerini artırdığı için Netanyahu'ya ve partisine tepki gösterildiği konuşuluyor.

CEZASIZ KALMAYACAK

İran ise İsrail'e yönelik "intikam" içeren açıklamalarına devam ediyor. Kamuoyu, İran'ın "nasıl bir misilleme yapacağı" tartışmalarına odaklanırken dün de İranlı bir yetkili, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, suikastta kullanılan silahların İsrail yapımı olduğunu söyledi.

Fahrizade için dün Tahran'da yapılan cenaze töreninde konuşan İran Savunma Bakanı Emir Hatemi de "Düşmanlarımız, İran'da işlenen suçların hiçbirinin cevapsız ve cezasız kalmayacağını bilir" diyerek suikastin İran'ın nükleer programındaki ilerlemeyi durdurmayacağını ifade etti.

***

‘12 kişilik tim saldırdı’

İran basını suikastın detaylarını paylaştı. Devlet haber ajanslarının aktardığı bilgilere göre, Muhsin Fahrizade suikast günü korumaların yer aldığı zırhlı araçlar eşliğinde Abserd kentindeki kayınpeder ve kayınvalidesini ziyarete gidiyordu. Bu sırada ada kavşakta park halinde olan boş bir araba infilak etti, patlama sonucunda bir elektrik direği devrildi. Bir grup suikastçı park halindeki araçtan inerken bir grup da motosikletlerle gelerek konvoya ateş açtı. 12 kişilik suikast timinde keskin nişancılar da yer alırken araçtan inen Fahrizade olay yerinde yaralandı. Fahrizade, kendisini Tahran’a taşımak için gelen helikopterde hayatını kaybetti. Olay yerinde herhangi bir kameranın yer almaması nedeniyle suikastçılar henüz tespit edilemedi.