Koalisyonun kurulamadığı İspanya yeniden seçime gidiyor

Yaklaşık 4 aydır koalisyonun kurulamadığı İspanya erken genel seçime gidiyor.

Aralık 2015'te düzenlenen seçimlerin ardından başlayan koalisyon görüşmelerinde partiler arasında bir anlaşmaya varılamadı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, son koalisyon görüşmeleri turuna aracılık eden İspanya Kralı VI. Felipe, görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını ve erken seçime gidileceğini duyurdu.

PODEMOS DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Aralık ayındaki seçimlerde kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Podemos'un yükselmesi sonucu İspanya'daki siyasi iklim değişmiş ve merkez sağ ile merkez sol partilerin güç kaybetmesi sonucu hiçbir parti tek başına iktidara gelememişti.

İspanya, daha önce hiç koalisyonla yönetilmemiş, ülkede hep tek parti iktidarları bulunmuştu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un Halk İttifakı Partisi, Aralık seçimlerinden bu yana geçici hükümet olarak görevi yürütüyor.

Erken genel seçimlerin 26 Haziran'da düzenlenmesinin beklendiği de gelen haberler arasında.

PODEMOS'UN YÜKSELİŞİ

Ülkedeki yüksek işsizlik oranları, siyasileri de kapsayan yolsuzluk skandalları ve yıllardır devam eden kemer sıkma tedbirleri özellikle genç İspanyol seçmenler arasında merkez partilere olan desteğin erimesine yol açmış durumda.

Akademisyen Pablo Iglesias'ın liderliğini yaptığı Podemos, Aralık 2015 seçimlerinde oyların yüzde 21'ini alarak yeni parlamentodaki en büyük üçüncü parti grubu olmuştu.

Ancak oyların ilk üç parti arasında birbirine çok yakın şekilde dağılması sonucunda, koalisyon görüşmelerine gidilmişti.

Hem koalisyon temaslarından hem de azınlık hükümeti çabalarından sonuç alınamayınca yeniden sandık başına gidilmesi kararı alınmış durumda.