Kobane Davası’nda gizli tanık tepkisi
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Aralarında önceki dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin IŞİD saldırılarına karşı başlayan protestolar gerekçe gösterilerek yargılandığı Kobane Davası’nın 14’üncü duruşmasının 5’inci oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve tutuklu siyasetçilerin yakınları ile çok sayıda avukat izledi. Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Mahkeme tarafından hafta sonu SEGBİS ile ifadesi alınan “gizli tanığın” kayıt altına alınan sözlerinin tutuklu siyasetçilere ve avukatlara dinlettirilme istemine itirazda bulunan Avukat Özgür Erol, “Gizli tanıkları yargılananların yokluğunda delil oluşturmuşsunuz. Böylesi bir yargılamayı kabul etmiyoruz ve etmiyorum. Bu usulü reddediyoruz” dedi.

HUKUK ADINA DESTAN YAZIYORSUNUZ

Avukatların itirazlarının ardından Edirne Cezaevi’nde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu. Mahkeme heyetinin gizli tanıklar noktasındaki kararına şaşırmadığını ifade eden Demirtaş, mahkeme heyetini tebrik ederek, “Hukuk adına destan yazıyorsunuz, gizli tanığı koruma altındaki gizli tanığı bir kez daha gizli tanığa alıyorsunuz. Hukuk tarihinde böyle bir yaratıcılık var mı bilmiyorum ama yargılama başladığından beri siz bayağı yaratıcısınız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın ardından Kocaeli Cezaevi’nde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak söz aldı. “Buzlanmış” bir görüntü gördüklerini ifade eden Kışanak, “Gizli tanık dinlenme rızasını göstermesine rağmen siz bunu ortadan kaldırıyorsunuz. Yüzü olmayan, sesi olmayan, kişinin ne can güvenliği olacak. Bu artık gülünecek bir durum değil” ifadelerini kullandı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise savunmasının bütün haklarının gasp edildiğini belirterek “AKP sarayın hukuk sistemindeki son icadıdır. Yargılananları savunmasız bırakmak için icat edilmiş şey. Bu davanın siyasetten ve hukuken tükenmişliğin önüne geçmek için alınan bir karar. Yargılama yapmıyorsunuz, doğrudan yasama erkinin bir uzantısı gibi davranıyorsunuz” dedi.