Kobane Davası'nın 13. tur duruşmaları bugün görülmeye devam etti. Kobane eylemlerinde yaralanan bir polis memurunun HDP'li siyasetçilerden şikayetçi olduğu duruşmada, HDP’li siyasetçiler ve avukatlar duruşma sırasında yaşananları protesto ederek salonunu terk etti. Mahkemeye gelmeyen tanıkların ifadelerinin okunmasına tepki gösteren Demirtaş, “Türkiye’de 10 bin tanık varsa getirin hepsini o zaman” dedi. Sebahat Tuncel ise “Çöpten tanık topluyorsunuz” diye konuştu. Duruşmaya, 9 Haziran Perşembe günü devam edilecek.

Kobane Davası: 'Tanık' polis, "Kimseyi görmedim ama şikayetçiyim" dedi, siyasiler salonu terk etti

Aralarında önceki dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin IŞİD saldırılarına karşı başlayan protestolar gerekçe gösterilerek yargılandığı Kobane Davası’nın 13’üncü duruşması, 6’ncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasında ilk olarak müşteki polis Murat Özenli dinlendi. Mahkeme başkanı, tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin ismini okurken, müşteki Özenli olaylarda yaralandığını öne sürerek şikâyetçi olduğunu söyledi.

Şikayetin ardından Ayla Akat Ata, Özenli’ye, “Bu dosyada olayların azmettiricisi olarak yargılanıyoruz. Siz ifadenizde sizi yaralayan şahsı görmediğinizi belirtmişsiniz. İlk ifadenizde de olayın azmettiricilerinden şikayetçi olmadığınızı beyan etmişsiniz. Buradaki sanıkları olay yerinde gördünüz mü?” diye sordu.

Kimseyi görmediğini söyleyen müşteki Özenli, “Yine de polis memuru olarak medyadan takip ediyoruz. Selahattin Demirtaş’ın çağrısı vardı. İnsanları sokağa kimin döktüğünü biliyorum. Bu nedenle siyasetçilerden şikayetçiyim” dedi. Sonrasında söz alan Nazmi Gür’ün, “Beni tanıyor musunuz? Olay yerinde miydim” sorusuna Özenli “Hatırlamıyorum. Sizi de şahsen tanımıyorum” cevabını vermesine rağmen şikayetçi olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Avukat Mahsuni Karaman, “Selahattin Demirtaş’ın ‘sokağa çağrı’ diye ifade ettiğiniz cümlelerini hatırlıyor musunuz?” diye sorarken müşteki Özenli, tek bir cümle bile hatırlamadığını ifade etti. Bunun üzerine Karaman, yaratılan siyasi algı nedeniyle Demirtaş’ın sokağa çağırdığını düşünüyor olabilir misiniz" diye sordu ancak iddia makamı bu soruya da itiraz etti.

Ardından mahkeme başkanı tanıkların yazılı ifadelerini okudu. Avukat Kenan Maçoğlu ve siyasetçi Nazmi Gür, tanık ifadelerinin okunmasına tepki gösterdi.

DEMİRTAŞ: 10 BİN TANIK VARSA HEPSİNİ GETİRİN O ZAMAN

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da duruma tepki göstererek şöyle konuştu: “O zaman gidin 1978’den bu yana ifade veren bütün tanık ifadelerini alıp burada okuyun. Türkiye’de 10 bin tanık varsa getirin hepsini o zaman. Önünüze gelen herkesi illiyet bağı kurmaya çalışıp bu dosyanın tanığı yapmaya çalışıyorsunuz. Birleşen dosyalardaki dinlenen tanıklarda hepimizi soruyorsunuz. Peki birleşmemiş olsaydı? Dinlenen tanıklara kim bizi soracaktı? Nasıl bir alaka kurabilirdi? Bugün neden soruyorsunuz? Zoraki bir iddianameyle tanıklara bütün isimleri okuyup beyan almaya çalışıyorsunuz. Bu tanıkların beyanları dosyadan çıkarılmalıdır.”

TUNCEL: ÇÖPTEN TANIK TOPLUYORSUNUZ

Daha sonra konuşan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mahkemenin son bir haftadır tanık dinlenmesi konusunda usulsüzlük yaptığını belirterek, “Birleşen dosyalardaki tanıkları getiriyorsunuz ve bütün yargılanan arkadaşlarımızı soruyorsunuz. Belli ki sizin elinizde bu dosyayı güçlendirecek tanık yok. Gelen bütün açık tanıklar da bizim aleyhimize konuşmuyor. Bu nedenle çöpten tanık topluyorsunuz. Bu kabul edilemez. Bir yandan da dinlemeye değer bulmadığınızı ifade ediyorsunuz. Bunun kıssası nedir? Bize açıklayın. 2011-2012’de alınan bu ifadelerin 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen Kobanê protestolarıyla ne alakası var? Siz itibar suikasti yapmaya çalışıyorsunuz. Yaptıklarınız ahlaki ve insani değil” ifadelerini kullandı.

İddianamenin kapsamı dışında alınan tüm tanık ifadelerinin dosyadan çıkarılmasını talep eden Tuncel, “Bu ifadelerin bize istinat edilen suçlarla ilgili değil. Ne yapmaya çalıştığınızı biz biliyoruz ama bir de siz anlatın. ‘Maddi gerçeğin ortaya çıkması için uğraşıyoruz’ diyorsunuz fakat aksine maddi gerçeğin ortaya çıkmaması için sürekli kumpasa başvuruyorsunuz” dedi.

AVUKATLAR VE SİYASETÇİLER SALONU TERK ETTİ!

Talepler sonrası ara karar kuran mahkeme başkanı, itirazların reddine karar verirken, karara yönelik söz isteyen avukat Kenan Maçoğlu’na söz vermedi ve ifadeleri okumaya devam etti. Siyasetçiler ve avukatlar, tanık ifadelerinin okunmasına dair tepki gösterirken, mahkeme başkanının cevap dahi vermemesi üzerine durumu protesto ederek duruşma salonundan ayrıldı.

İfadeleri okumaya devam eden mahkeme başkanı sonrasında duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Aranın ardından tanık ifadelerini okumaya devam eden mahkeme başkanı, sonrasında duruşmanın bugünkü oturumunu sonlandırdı. Duruşma, bir günlük aranın ardından 9 Haziran Perşembe günü devam edecek.