24’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası'nın beşinci duruşması bugün görüldü. Duruşma yarın sabah 10.00'a ertelendi.

Kobani Davası'nda 5'inci duruşma

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında açılan Kobani davasının 5. duruşması yapıldı. Mahkeme başkanının raporlu olması nedeniyle geçici heyetin yönettiği duruşmada savunma yapan eski HDP MYK üyesi Meryem Adıbelli, “Politik görüşü ve duruşu olan biz kadınlara ya dava açılıyor ya da tutuklanıp cezaevine konuluyoruz. Benim de siyasi görüş ve tavrım olduğundan bugün buradayım” dedi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya Sincan cezaevindeki tutuklular ile tutuksuz sanık Ayhan Bilgen katıldı. Diğer cezaevlerindeki tutuklular ise duruşmayı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla takip etti.

Mahkeme başkanı raporlu olduğu için duruşma, geçici heyet tarafından yönetildi. HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli, duruşmayı gececi heyet yaptığı için ifade vermek istemedi. Avukatların müvekkilleri ile görüşmek istemesi üzerine duruşmaya bir buçuk saat ara verildi.

Aranın ardından ifade veren Adıbelli şöyle konuştu:

“HDP, resmi bir partidir ve Meclis’te grubu var. Ben de bu partinin bir üyesiyim. HDP, demokrasi ve barıştır. Parti bu esaslar üzerine kurulan bir parti ve ben de bu esaslar üzerine bu partide yer alıyorum. HDP, toplumun tüm sorunları için alternatif siyaset yürütüyor. Kürt halkı ve kadın sorunu en büyük sorun. HDP’nin buna dair siyaseti de net ve berraktır. Adalet ve hukuka her daim inancım olmuştur. İnanıyorum ki adalet ve hukuk er ya da geç yerini bulacaktır.”

DURUŞMA ERTELENDİ

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini eleştiren Adıbelli, “Politik görüşü ve duruşu olan biz kadınlara ya dava açılıyor ya da tutuklanıp cezaevine konuluyoruz. Benim de siyasi görüş ve tavrım olduğundan bugün buradayım. Bu zihniyetin hedefi kadın varlığı ve kimliğidir. Eril zihniyet kendini bu düşünceyle var ediyor. Ben de kadına yönelik her türlü şiddet karşısında mücadele verdim. İddianamede belirtildiği gibi hiçbir illegal faaliyette yer almadım Tanıkların hakkımda verdiği bilgiler yalandır” diye konuştu.

Adıbelli’nin savunmasının ardından duruşma yarın sabah saat 10.00’a ertelendi.

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 24’i tutuklu 108 kişi hakkındaki 324 klasör ve 3 bin 530 sayfadan oluşan iddianamede 28'si tutuklu, 6'sı hakkında adli kontrol kararı, 75'i hakkında da yakalama kararı bulunan 108 sanık için 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.