Siyanür zehirlenmelerini örten Uşak Valiliği, Sivas’ta mahkemenin durduramadığı siyanürcü Koç Holding’e maden arama izin verdi. İl İdaresi ‘Alanda endemik tür var’, Bakanlık ise ‘Yok’ diyor

Koç Holding'e koç gibi maden izni!

SEÇİL TÜRKKAN secilturkkan@birgun.net

Sivas Kangal’da mahkemenin durdurma kararına rağmen şantiye kurma faaliyetine ara vermeyen Koç Holding’e bağlı Demir Export’a bir de Uşak Banaz’a bağlı Karacahisar Köyü’nde maden arama yolu açıldı. Kangal’da siyanürlü altın işletmeciliği yapmayı planlayan Demir Export’un, Karacahisar Köyü’nde maden aramak istemesine Uşak Valiliği “Çevresel Etki Değerlendirme Raporu Gerekli Değildir” kararı verdi. Demir Export bu durumda 367.8 hektarlık bir alanda 2019 yılına kadar 4.Grup maden, yani krom, mangan, demir, bakır, altın, gümüş arayabilecek.

ZEHİRLENME VAKALARI KAPATILDI
Uşak 2006 yılında, siyanürle altın zenginleştirme yapan TÜPRAG’ın Kışladağ Altın Madeni’nden yayılan hidrojen siyanür gazı nedeniyle 1500 kişinin zehirlenmesiyle gündeme gelmiş ve konunun üzeri Valilik ile Eşme Kaymakamlığı tarafından kapatılmak istenmişti. Bölgeye araştırma yapmaya giden Kimya Mühendisleri Odası gibi bağımsız heyetler de engellenmişti.

KURUMLAR ÇELİŞTİ
Demir Export tarafından hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nda yer alan dikkat çekici tezatlardan biri bölgenin Uşak İl Özel İdaresi ile İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından ‘korunması gereken önemli alan’, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge İdaresi’nce ise ‘korunmaya gerek olmayan alan’ ilan edilmiş olması. Müdürlük maden aramasında sondaj yapılacak alan için “Barındırdığı endemik bitki türleri açısından korunması ve yasal düzenlemeler ve planlama çalışmaları ile sürdürülebilirliklerinin sağlanması gerekli.” ifadesini kullanırken, Bakanlık bölge yetkilileri “Endemik ya da korunması gereken türler olmadığını” savunuyor.

YAKINDA MİLLİ PARK VAR
Projenin yapılacağı alanın 15 km. yakınında Başkomutan Tarihi Milli Parkı yer alıyor. Proje sahası içinde Akçaağaç, Domuz Soğanı, Melek Otu, Yabani Kişniş, Siğil Otu, Şimşir, Sabun Otu, At Kuyruğu, Geven, Kurtpençesi ve Kızılçamlar var.

***
Valilikler ÇED heyeti oldu

TMMOB Metalürji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük maden arama izninin direk Valiliklere bağlanmış olmasının bir zaman kazanma ve işleri hızlandırma operasyonu olduğuna dikkat çekiyor. “ÇED izni Çevre Bakanlığı’na bağlıyken işler biraz daha titiz yürüyordu fakat yönetmelik değişiklikleriyle Valiliğe verilmesi, işin rengini değiştiriyor.” Prof. Küçük, araştırma heyetinde uzun süre çalıştığı Eşme siyanür zehirlenmesi süreciyle ilgili olarak “Eşme’de insanları zehirleyen bir altın işletmesi varken, Valiliğin yeni bir madene izin vermemesi düşünülemezdi” diyor.