Koç Üniversitesi’nde bayram ikramiyesi ve sosyal haklarını talep ettikleri için görev yeri değiştirilen işçilerin direnişi kazanım getirdi. İşçilerden Fatma Elibol, “Yalnız olunca değil, hep beraber olunca kazanırız” dedi.

Koç’taki direniş kazanım getirdi
Fotoğraf: BirGün

Emek Servisi

Koç Üniversitesi’nde taşeron şirkete bağlı çalışan 6 temizlik işçisi, bayram ikramiyesi ve sosyal hakları talebiyle topladıkları imza sonrası sürgün edilmeleri üzerine başlattıkları direnişin 9’uncu gününde kazanım elde etti. Önceki gün Koç Holding ve Eurest Service avukatlarının görüşme talebi üzerine kazanım elde eden işçiler direnişlerini sonlandırdı. Çalışma yerlerinin değiştirilmesi üzerine 18 Temmuz tarihinde Koç Üniversitesi ana kampüsü önünde başlayan direnişin sonucunda işçiler, tüm yasal haklarını ve tazminatlarını alacak. Ayrıca devamsızlık iddiasıyla işten çıkarılan emekçilerin Kod-48 olan işten çıkış kodu ise Kod-4 ile değiştirilecek. Kod-4 ise “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi” gerekçesine karşılık geliyor. İşçiler, dün saat akşam 17.00’da Koç Üniversitesi ana kampüsü önünde kazanımlarını halaylar eşliğinde kutladı.

BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ

Direniş süresince Koç Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve birçok sendika ve konfederasyon temsilcilerinin kendilerine destek olduğuna dikkat çeken öncü işçilerden Fatma Elibol, “Bu kazanımlarımızı tek başımıza elde etmedik. Direnişimizin sürdüğü süre boyunca bize desteğe gelen kişilerin de bu kazanımda payı var. Bu direniş hep beraber kazanıldı. Hiç yalnız olmadık. Yalnız olunca değil, hep beraber olunca kazanırız” dedi. Tüm yasal haklarını, tazminatlarını alacaklarını ve işten çıkarılma kodlarının Kod-4 ile değiştirileceğini hatırlatan Elibol, “Elde ettiğimiz bu kazanım büyük bir şey. Biz bunu kararlılıkla, coşkuyla, ısrarla sürdürdüğümüz direnişimizle kazandık. Hep beraber kazandık” ifadelerini kullandı. Elibol son olarak şunları söyledi: “Avukatların bize getirdiği teklifi arkadaşlarımızla oturup karar verdik. Tüm haklarımız verildiği için teklifi kabul ettik. Hepimiz elde ettiğimiz kazanımdan oldukça memnunuz. Bize direnişimiz süresince destek veren herkese teşekkür ederiz. Bundan sonraki yaşantımızda da nerede işçi arkadaşlarımız grevdeyse onlara destek vereceğiz. Unutmasınlar ki direne direne kazanacağız.”