Yıllık 190 milyar lira gelirle Türkiye’nin en büyük şirketi TÜPRAŞ’ta işçi kıyımı başladı. Koç Holding’e bağlı şirketin Aliağa rafinerisinde çalışan 22 işçi işten atıldı. Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler direniş başlattı.

Koç’un gözü emekçinin hakkında
Fotoğraf: Petrol-İş

Aycan KARADAĞ

Zenginliklerini ne kadar katlasalar da işverenlerin gözü hep emekçinin aşında. Türkiye’nin en büyük sermaye grubu Koç Holding’de de durum pek farklı değil. Koç Holding’e bağlı Türkiye Petrol Rafinerileri’nde (TÜPRAŞ) son birkaç haftadır işçilerin arasında konuşulan işçi kıyımı ne yazık ki dün başladı. TÜPRAŞ’ın Aliağa rafinerisinde 22 işçinin iş akdi feshedildi. Petrol-İş’te örgütlü olan işçiler arkadaşlarını geri almaya kararlıyken her yıl milyarlarca lira kâr eden TÜPRAŞ ise işçileri taşerona geçirmek için diretiyor. TÜPRAŞ’ta işçilerin grev hakkı bulunmuyor.

Koç Holding, Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu TÜPRAŞ’ta taşeronlaşma süreci başlatmak istedi. Emeğin değersizleştirilmesine yönelik atılmak istenen bu adımda tehlikeyi erken gören sendika ve işçiler buna karşı çıktı. Bunun üzerine 4 farklı ildeki rafinerilerinde 6 binden fazla işçi çalıştıran TÜPRAŞ yönetimi, işten atılacaklar listeleri oluşturmaya başladı. Şirket ilk olarak sendikaya 87 kişilik işten çıkarma listesi iletti. Ancak bunu sendika da işçi de kabul etmedi. Sendikanın kuvvetli olduğu Aliağa rafinerisinde işçiler grev hakkı olmasa da kendilerini rafineriye kapatarak ya da iş yavaşlatma eylemleriyle duruma tepki gösterdi.

DİRENİŞİ HERKESE GÖSTERECEĞİZ

İşçiler arasında kıyımın her an başlayacağı tartışılırken dün sabah İzmir Aliağa rafinerinde 22 işçinin iş akdi feshedildi. TÜPRAŞ rafinesi önünde konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, ‘‘Koç Holding dün 22 kardeşimizin iş akitlerini feshetti. Biz buradaki eylemimizi Aliağa Meydanı’na taşıyacağız. İşverene buradan sesleniyoruz, bu fesihleri durdur. Eğer durdurmazsan bu eylemler de durmayacak. İşten atılan işçiler geri alınana kadar tüm Aliağa emekçileriyle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Toptan, “Şirket hukuki kararını açıkladı. Bunu kabul etmiyoruz. İşçiler işlerine geri dönecek. Bu anlamda mücadelemiz sürecek. Hiçbir işçi arkadaşımızı bırakma niyetimiz yok. Eylemlerimiz devam edecek. İşçiler kazanacak. Bunu herkese göstermek istiyoruz” dedi.

İşçi kıyımına büyük öfke ve tepki oluştu. Rafireneri önünde tepki eylemleri yapıldı. Gece vardiyasından çıkan Petkim ve Star işçileri de başlattıkları yürüyüşle TÜPRAŞ rafineri önüne arkadaşlarıyla dayanışmaya geldi. İşçiler sık sık ‘‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’’, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. İşçiler hak kayıplarına izin vermeyeceklerini, sınıf dostlarının yanında olacaklarını vurguladı.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, Şube İdari Sekreteri Gökhan Karataş, Şube Mali Sekreteri Coşkun Tiktaş, TÜPRAŞ İşyeri Baştemsilcisi Çetin Bedel ve Star İşyeri Baştemsilcisi Özgür Ünal ise yapılan haksızlığın karşısında kararlı bir mücadele gerçekleştireceklerini belirtti.

190 MİLYAR LİRA GELİR

TÜPRAŞ, Türkiye’nin en büyük şirketi. 2021 yılında 190 milyar lira gelir elde etti. 4 farklı ilde yer alan rafinerinde 6 binden fazla işçi çalışıyor. Yılda 30 milyon ton petrol üretimi yapılıyor. Şirket akaryakıt, jet yakıtı, LPG, motor yağı gibi petrol türevlerinin üretimini yapıyor. 1983 yılında kurulduğunda devlete ait olan bu şirket 2006 yılında AKP tarafından 4 milyar 140 milyon liraya Koç Holding’e satıldı. Bir zamanlar halkın zenginliği olan TÜPRAŞ’ta şimdi işçi kıyımı gerçekleştiriliyor.