Koç Üniversitesi’nde sosyal haklarda iyileştirme talep eden işçiler okul önünde basın açıklaması yapmak istedikleri sırada gözaltına alındı. İşçiler baskıların son bulmasını ve bayram ikramiyesi talep ediyor.

Koç Üniversitesi işçilerine gözaltı
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Koç Üniversitesi’nde temizlik işleri yapan taşeron firma Eurest Service firması işçileri sosyal haklarda iyileştirme talep etmek için eylem yaptıkları sırada gözaltına alındı. Okul önünde basın açıklaması yapmak isteyen işçilere jandarmanın müdahalesi sert oldu.


Ali Koç’a seslendiler

Koç Üniversitesi işçileri bayram öncesi ikramiye ve sosyal hakların iyileştirmesi talebiyle imza kampanyası başlattı. 100’den fazla işçi imza verdi. Taşeron şirket ise kampanyaya öncülük eden 6 işçinin görev yerini değiştirdi. İşçiler hem Eurest Service şirket yetkililerini hem de üst işveren Koç Üniversitesi’ne çağrıda bulundukları bir açıklama yaptı. İşçiler işveren Ali Koç’a da seslenerek gerekeni yapması gerektiğini söyledi. İşçiler, Koç’un bir kariyer etkinliği kapsamında okula geldiğini, kendisiyle görüşmek isteseler de muhatap bulamadıklarını belirtti. İşçiler, öğrenciler aracılığıyla Ali Koç’a sorunlarını ve taleplerini içeren dilekçe iletti. Dün ise okul önünde basın açıklaması yapılmak istendi.

Düzenlenen basın açıklamasında, “Bizler Koç Üniversitesi’nin bileşenleriyiz gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Pandemiyle birlikte üzerimizdeki baskı mobbing ve iş yükü arttı. Yaşadığımız sorunlara dair birçok dilekçe versek de bir sonuç alamadık. Enflasyonun da etkisiyle geçinmekte zorlandığımızı ve bayram ikramiyesi ve sosyal haklarımızı talep ediyoruz. İki bayram geçti biz ikramiyelerimizi hâlâ alamadık” ifadeleri kullanıldı.

Eyleme tahammül yok

İşçiler eylemler sonrası artan baskının son bulmasını, görev yerleri değiştirilen işçilerin eski çalışma düzenlerine dönmesini ve sosyal haklarda iyileştirme talep etti. Sloganlar atan işçilere jandarma ekipleri müdahale etti. 20'den fazla işçi gözaltına alındı.

50 asgari ücret

Koç Üniversitesi’nde bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 50 asgari ücretten fazla. Okulun sitesinde yer alan bilgilere göre eğitim ücreti yıllık 278 bin lira, tıp fakültesi için ise 382 bin lira. Ücretler barınma, beslenme ve diğer eğitim masraflarını kapsamıyor. Okulun mevcutta 8 bin 345 öğrencisi bulunuyor.