‘Koç Üniversitesi’nde hayvanlar kampüsten atılıyor’ iddiası

Seda Balmumcu

Canlıların yaşam alanının ortasına kampüs yapan Koç Üniversitesi’nin Rumelifeneri Kampüsü’nde bulunan kedi ve köpeklerin kapanlarla yakalanarak kampüs dışına atıldığı iddia edildi.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Koç Üniversitesi öğrencisi Yağmur E., kampüste hayvanın çok az olduğunu belirterek, “Bir gördüğümüz hayvanı bir daha görmüyoruz” dedi.

“Kampüste tek işi bu olan insanlar var, kampüsteki hayvanları kapanlarla yakalıyor, saatlerce bekletip dışarı atıyorlar” diyen Yağmur E., “Kapanları son zamanlarda çok sık görmeye başladık. Çalıların arasına saklıyorlar. Perşembe akşamı saatlerce ağlayan kedinin sesi üzerine yurtta kalan bir arkadaşımız yardım istemek için güvenliğe haber verdi ancak haber vermekle hata yaptığını anladık. Güvenlik görevlileri hayvanları dışarı atıyorlar” dedi.

Yağmur E., bu konu hakkında idare ile defalarca görüşüldüğünü ancak okul yönetiminin, “Okulda hayvanlardan korkan insanların huzuru için bunu yapıyoruz, alerjisi olanlar var” gibi bahaneler sunduğunu belirtti.

Üniversiteye ait barınak olup olmadığını sorduğumu Yağmur E, “Kesinlikle üniversiteye ait bir barınak yok. Yakınımızda Belgrad ormanı var yakaladıkları hayvanları oraya bıraktıklarını düşünüyoruz” dedi.

2014’ten beri mücadele ediliyor

Üniversite öğrencilerinin Facebook’ta kurduğu “KÜmülarif: Bir öğrenci dayanışması” isimli grupta yer alan 2014 yılına ait gönderide bir öğrenci, kampüste hayvanlara yapılan muameleye ilişkin bir mektup yazdığını belirtiyor.

Mektupta yer alan ifadeler şöyle:

“Bakıldığında önemli görülmeyecek bir konu olabilir ancak büyük bir hayvansever olarak okulumuzun bu yöndeki eksikliğini paylaşmak istedim. Bu maili bana yazdıran dürtü ise az önce karşılaştığım, kampüs içinde gördüğüm tek sokak köpeğiyle aramda geçenler oldu. Uzun zamandır kendisini etrafta gezinirken görüyordum, fakat çoğunlukla bir arkadaşıyla. İnsanlara pek yanaşmıyorlar. Sebebini merak edip bir kaç kişiye (çoğunlukla öğrenci değiller) sordum akıbetlerini. En ufak bir harekette kaçmaları çok da doğal değildi çünkü. Sorduğum kişiler bana sokak hayvanlarının kampüste hoş karşılanmadıklarından ötürü dövüldüğünü (sopayla dövüldüğünü görenler var), çokça insanlar tarafından hırpalandıklarını söylediler. Tabiki böyle muamele gören hayvanlar genelde kaçma dürtüsü sergilerler. Aynı zamanda bu köpeklerin çok zayıf ve çelimsiz olduklarını, sürekli yemeğe aç bir vaziyette dolaştıklarını görüyorum”

Aynı grupta yer alan bir başka gönderide ise öğrencilerin beslediği kedinin mama kaplarına yakın bir noktada kapan kurulduğu belirtiliyor.

Öğrenci, aynı bölgede denk geldiği güvenlik görevlisinin “kapanı fareler için kurdum” dediğini ancak kapanın fare için çok büyük olduğunu, güvenlik görevlisinin de kediyi almak için beklediğini ifade ediyor ve soruyor: “Bu hayvanlardan rahatsız olanlar tam olarak neden rahatsız oluyor?”

Sosyal medyada tepkiler artıyor

Olayın kısa sürede duyulması üzerine sosyal medyada da tepkiler oluşmaya başladı.

Anıl D. İsimli bir üniversite öğrencisi, hayvan hakları ihlalleri konusundaki şikayetler için hayvanhaklari@ormansu.gov.tr adresini paylaşarak, şikayet çağrısı yaptı.

Serenay K. İsimli bir öğrenci ise Twitter’dan “Sevgili okulum ormanın ortasına okul yapıp sonra kimseye hiçbir zararı olmayan bu kedileri dışarı atmayı hak görüyor kendine. Koç Üniversitesi hayvan düşmanıdır ve bunun bilinmesini istiyorum” dedi.

Bütün canlıların yeryüzünde eşit yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayan “ODTÜ Savunulmalıdır” hesabı, “Canlıların yaşam alanlarına yerleşkeler kurup sonra onları faunalarından kovmak asla savunulacak ve etik bir tutum olamaz” dedi.

Üniversiteden açıklama

Konuyla ilgili BirGün’e açıklama yapan Üniversite idaresi “Kampüs içerisindeki hayvanların ormanlık alana çıkıp oradaki ‘vahşi hayvanlardan’ zarar görmesini engellemek için Batı Kampüsü’müzün yanındaki barınağa götürüyoruz ve bütün tedavilerini oradaki barınaklarda yaptırıyoruz” dedi.