Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs tanısı konan hasta olmadığını söyledi. Koca, Çin'den tahliye edilenlerin 14 gün müşahade altında tutulacağını ifade etti

Koca: Çin'den tahliye ettiklerimizde virüs şüphesi yok

Koronavirüs Bilim Kurulu, Çin'den tahliye edilen yurttaşlar hakkında görüşmek üzere ikinci kez toplandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Çin'den getirilen yurttaşlarda virüs şüphesi olmadığını, gerekli tektiklerin yapıldığını ifade etti.

"1 Şubat saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 26 ülkede toplam 11 bin 791 vaka görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de" diyen Koca şöyle devam etti:

"Bugüne kadar farklı illerden bildirilen 88 şüpheli kişiden numune analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye'de koronavirüs tanısı alan hasta olmadı.

Çin'den gelen vatandaşlarımızı hiçbiri hasta değil.

13 BİN YOLCU TARANDI

Şu ana kadar toplam 13 bin yolcu tarandı ve herhangi şüpheli bir yolcuya şu ana kadar rastlanmadı.

Aileleriyle birlikte 32 Türkiye, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan, 1 Arnavut vatandaşı olak üzere 42 yolcumuz geliyor. Hiçbirinde en ufak hastalık belirtisi yok. Böyle bir durum olsa, uçuşuna izin verilmeyecekti.

Bakan Koca, tahliye uçağının saat 20.00 civarında Etimesgut Havalimanı'na ineceğini belirterek, "Uçak pistin tamamında hangarların arkasında en uzak alana çekilecek. Uçağın mürettebatı, teknik ekibi, sağlık personeli ve yolcular dahil toplam 62 kişi, 17 ambulansımızla hızlıca kendileri için hazırlanan hastaneye nakledilecek. Uçak indiğinde hangi yolcunun hangi ambulansla, hastanede hangi odaya yerleşeceği gibi tüm detaylar planlandı" dedi.

Bakan Koca, yolcuların başka hasta bulunmayan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 14 gün tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacağını söyledi. Koca, "3 günde bir her birinin tedbirleri alınacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek. Ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip, özel poşetlerle atılacak. Maske, dezenfekten, önlük, gözlük gibi malzemelerle sağlık çalışanlarının sağlıkları emniyet altına alınacak. Çin'den gelen vatandaşlarımızın hiçbiri hasta değil. Bilim kurulumuzun önerileriyle kendilerini 14 gün misafir ederek hiçbir olasılığı ötelemek istemiyoruz. Hastanede ekip sayısını minimalize etmek istiyoruz. Sayıyı artırmaktan ziyade olabildiğince sayıyı azaltmayı hedefliyoruz. Şu an beraber geldikleri sağlık ekibi de aynı ortamda bulunacak. En son alınacak örneğin de negatif çıkması ve riskin ortadan kalkmasıyla birlikte 14 gün sonra istedikleri yere gidebilirler" diye konuştu.

Bakan Koca, Vuhan'dan Türkiye’ye gelme talebinde bulunanlardan 6'sının daha sonra vazgeçtiğine dikkat çekerek, "Talep eden vatandaşlarımızı getirdik. Gelmek istemeyenleri getirmek gibi durumumuz olamaz. 6 kişi kendi iradeleriyle gelmek istemediklerini ifade ettiler. Hangi sebeplerle yaptılar bilmiyorum. Seyahat uyarısı konusunda bilim kurulu bununla ilgili bir karar alırsa, gelişme olursa bunu sizlere duyururuz" dedi.