Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı ne zaman gelecek?" sorusuna, "Birkaç günlük bir prosedür söz konusu. Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum" yanıtını verdi. Koca, "14 günlük bir incelemeden geçmiş olacak. Muhtemelen ay sonu veya yılın ilk haftası uygulama başlayabilir" ifadelerini kullandı.

Koca'dan aşı açıklaması: Ay sonu veya yılın ilk haftası uygulama başlayabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı hakkında, "İlk parti 3 milyon. 14 günlük bir incelemeden geçmiş olacak. Muhtemelen ay sonu veya yılın ilk haftası uygulama başlayabilir" açıklamasını yaptı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abulkadir Selvi'ye konuşan Bakan Koca, koronavirüs salgını hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Alınan tedbirlerin etkisini bu hafta sonu ve gelecek hafta göstermesini bekliyoruz" diyen Koca, "Son dönemde Ankara ve İstanbul’da düşüşü gördük. Hatay, Adana, Maraş, Samsun, Ordu, Karadeniz bölgesi, Antalya, Akdeniz bölgesinde artış hızı biraz düşmeye başladı. Ama belirgin bir düşüş daha görmüş değiliz" ifadelerini kullandı.

Selvi'nin "Yılbaşında nasıl eğleneceğiz?" sorusunu Koca, şöyle yanıtladı: "Bu hastalığın insandan insana geçen bir enfeksiyon olduğunu biliyoruz. O nedenle yılbaşında da kapalı ve kalabalık ortamlardan özellikle kaçınmak gerekiyor. Yılbaşında dört günlük sokağa çıkma yasağı olacak. Aile içi bulaşlar yüksek olduğu için, bu dönemde aile içi bir araya gelmelerin olmaması lazım. Mümkün mertebe çekirdek aileyle bu dönemi geçirmenin, dört kişiden daha fazla bir araya gelmelerin olmamasını sağlamak son derece önemli olacak."

"SALGININ SEYRİ AÇISINDAN OTELLER KAYNAK OLABİLİR"

"Yılbaşı yeni bir virüs patlamasına neden olmasın" diyen Koca, "Otellerde de eğlence tarzında herhangi bir organizasyon olmamalı. Kalabalık bir araya gelişlerin olmadığı, dar en fazla iki, üç kişinin bir araya geldiği bir durum olmalı. Onun dışında enfeksiyonun, salgının seyri açısından oteller kaynak olabilir; böyle bir duruma izin verilmemeli" dedi.

'Aşıların Türkiye'ye geldiği ve iktidara yakın insanlara uygulandığı' iddialarına ilşikin konuşan Koca, "Bunu daha önce de söylemiştim. Böyle bir durum söz konusu olamaz. İki, bir aşının Türkiye’de uygulanabilmesi için demin de bahsettiğim gibi her gelen partinin 14 günlük asgari Titck ve Halk Sağlığı laboratuvarlarında incelemeden geçmedikçe kullanılması söz konusu olamaz" diye konuştu.

Koca, şöyle devam etti: "Hangi aşı olursa olsun, eczanede satılabilirliği dahil olmak üzere bu aşıların, hatta bir defa değil parti parti geldiğinde de her gelen partiyi ayrı ayrı 14 günlük süreçte tetkiklerden geçirdikten sonra uygun ise izin vermiş oluyoruz. O tetkiki yapmadan uygulamıyoruz."

Selvi'nin "İlk aşıyı siz mi olacaksınız?" sorusuna yanıt veren Koca, "Strateji gereği öncelik sağlık çalışanları olduğu için ben de sağlık çalışanı olduğum için ilk aşı olanlardan olabilirim" dedi.

"AŞI DEPOLARDA HAZIR BEKLİYOR"

Bakan Koca, "Aşı ne zaman gelecek?" sorusuna, "11 Aralık’tan sonra gelecek demiştim. Aşı şu an depolarda hazır bekliyor. Bununla ilgili onay süreçleri başlamıştı. Çin devleti tarafından onay verilmiş oldu. Birkaç günlük bir prosedür söz konusu. Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum. İlk parti 3 milyon. 14 günlük bir incelemeden geçmiş olacak. Muhtemelen ay sonu veya yılın ilk haftası uygulama başlayabilir" yanıtını verdi.