Salgının ilk gününden bu yana verileri şeffaf şekilde açıklamayan Bakan Koca, bu tavrını sürdürüyor. Daha önce verilerin gizlenmesini ‘ulusal çıkarlara’ bağlayan Bakan, gerçek vaka sayısını soran muhalefet vekillerine, “Evde semptomu olmayan, hastaneye yük olmayanın sayısı mı sizin için önemli?” dedi.

Koca'dan vaka sayısı cevabı: Sizin için neden önemli?

BirGün ANKARA

SAĞLIK Bakanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinde koronavirüs salgınına ilişkin ‘gerçek hasta sayısı’ tartışması yaşandı. Muhalefet milletvekillerinin “Gerçek hasta sayısını neden gizliyorsunuz?” sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Neden önemli?” yanıtını verdi. Koca, gerçek hasta sayılarını TBMM’de de paylaşmadı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ağır hasta sayısının sekiz kat arttığını bildirdi. Başta grip aşısı ve koronavirüs hasta sayısı olmak üzere çok sayıda konuda milletvekilleri ile tartışma yaşayan Koca, kendisine yöneltilen soruların büyük bir kısmına yanıt vermedi.

MECLİS’TE DE YANIT VEREMEDİ

Salgın hastalığa yakalanan yurttaşlarla ilgili eksik ve hatalı bilgi vermekle suçlanan Koca’ya milletvekilleri tarafından yedi kez, “Gerçek hasta sayısı kaç?” sorusu yöneltildi. Israrla bu soruya yanıt vermeyen Koca, “Ağır hastamız 8 kat artıyor. Evde semptomu olmayan, hastaneye yük olmayanın sayısı mı sizin için önemli? Bu dönemde şundan emin olun. Pozitif olup semptomu olmasa bile bütün vatandaşlarımız takibe alındı. Filyasyon yapıldı. Bütün vatandaşlarımız telefonla arandı. Bütün vatandaşlarımız HES koduna işlendi. HES kodunda gördüğünüz bütün vatandaşlarımız, herkes orada” dedi.

ALMANYA’YA 26 MİLYON TÜRKİYE’YE 2 MİLYON AŞI

Grip aşısına ilişkin tartışmalara da değinen Koca, sınırlı sayıda tedarik edilebilen aşı için, “Geçen yıl 200 bin aşı arttı” savunmasını yaptı. Koca, “Türkiye'nin geçen yıl tedarik ettiği grip aşısı bir milyon 300 bin. Yapılan bir milyon 100 bin. Yani, geçen yıl eczanelerde parayla satışına izin verildiği halde yapılan toplam aşıdan 200 bin arttı. Küresel dünyada aşı arzı yüzde 20 oranında arttı, 2, 3 kat artmadı, kapasite belli. İngiltere 25 milyon yapıyordu, 30 milyon yaptı, Almanya 21 milyon yapıyordu 26 milyon yaptı. Biz de 1,3 milyon gibi daha önce yapılan bir oran olduğu için artırabileceğimiz rakam sınırlı. Biz ne yaptık? Bu süreçte 2,3 milyona çıkardık” diye konuştu