Kocaeli’de İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi’nden kadınlar, katledilen 4 kadın için basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ‘"Her gün artan kadın cinayetleri haberleri ile uyanırken, erkeğe cesaret veren erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor" dedi.

Kocaeli'de katledilen kadınlar için eylem: İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

AYŞE UĞUZ / KOCAELİ

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Türkiye’de dün 3, bugün ise 1 kadının vahşice katledilmesi üzerine açıklama düzenledi. Her sabah katledilen kadınların ölüm haberleriyle uyandıklarını söyleyen kadınlar 'Artık yeter' dedi.

Açıklamaya pandemi nedeniyle sınırlı katılım sağlandı. İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi adına açıklamayı okuyan Yasemin Yılmaz, "Kadınların eşit, özgür ve adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırıları da kendisini örgütlemekte. Her gün artan kadın cinayetleri haberleri ile uyanırken, erkeğe cesaret veren erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor" ifadelerini kullandı.

"İSYAN ATEŞİ YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK"

"Sadece dün 4 kadın katledildi" diyen Yılmaz, "Maltepe’de Kemal Delbe adlı erkek tarafından kendi evinde yakılarak katledilen Aylin Sözer, Malatya’da evli olduğu erkek Mehmet Taş tarafından vurularak katledilen Selda Taş, Antep’te oğlu tarafından vurularak öldürülen Vesile Dönmez, İzmir’de oğlu tarafından öldürülen Betül Tuğluk. Katiller bazen baba, bazen oğul, bazen eski sevgili sıfatını taşırken esas faillerin kadını koruyamayan devlet ve yargının olduğunu biliyoruz" dedi.

Yılmaz, şöyle devam etti: "Adaleti sağlayamayan saraylara karşı isyan ateşi Arjantin’den Polonya’ya, Türkiye’den Meksika’ya yükselmeye devam edecek. Kazanımlarımıza saldırmaya devam eden erkek egemen sisteme onun tüm aygıtlarına bir kez daha sesleniyoruz. Katilleri tanıyoruz!"

kocaeli-de-katledilen-kadinlar-icin-eylem-istanbul-sozlesmesi-uygulansin-823216-1.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN ETKİN UYGULANMIYOR"

"Eril zihniyetin ve cinsiyetçiliğin mevcut politikalarla beslenerek kadın cinayetlerini cesaretlendirdiği, taciz ve tecavüz kültürünü yaygınlaştırdığını görüyoruz" ifadelerini kullanan Yılmaz, "Yargıdan ve onun cezalandırma sisteminden korkmayan erkekler artan bireysel silahlanma ile kadınları katletmekten çekinmiyor. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor, bu ülkede kadınlar kadın katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor, bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor. Peki ilk imzacısı olmakla övünen devlet neden İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamıyor? Uygulamakla sorumlu olduğunuz sözleşmeden vazgeçerek kadınların yaşam güvencesini nasıl ortadan kaldırırsınız?" diye konuştu.

Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti: "Sayısal verilerle kadına yönelik şiddeti manipüle etmekten vazgeçin, 'aile düzeni' adı altında kadınlara rol biçmekten vazgeçin, erkekleri kışkırtmaktan ve yanlarında durmaktan vazgeçin. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz; 'Kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir', bu şiddeti önlemenin en önemli yolu toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanmasından geçer. Şiddeti önlemenin yolu, İstanbul Sözleşmesinin tüm maddeleriyle birlikte hayata geçirilmesinden, caydırıcı yargı kararlarından, yeterli sayıda önleyici kurumun; cinsel şiddet kriz merkezinin, sığınma evinin açılmasından ve iktidarların şiddeti besleyen gerici, militarist, kadın düşmanı, ayrımcı politikalarından vazgeçmesinden geçer."