AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin Yukarı Hereke mevkiinde yapmayı planladığı atık depolama tesisi için gerçekleştirilmek istenen ÇED toplantısı, yurttaşlar tarafından protesto edildi. Çevik kuvvet polisi ve jandarmanın da hazır bulunduğu toplantıda belediyeye seslenen yurttaşlar, “Hereke kimsenin çöplüğü değil” dedi. Öte yandan yetkililerin ÇED toplantısının yapıldığı ve halkın bilgilendirildiği konusunda rapor tuttuğu ancak bu raporun gerçek bir rapor olmadığı belirtildi.

Kocaeli'nde atık depolama tesisine halk tepkisi: Hereke kimsenin çöplüğü değil

HABER MERKEZİ

Kocaeli’nin Körfez ilçesine bağlı Yukarı Hereke mevkiinde, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Katı Atık Geri Kazanım, Bertaraf ve III. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi” projesine Hereke halkının tepkisi sürüyor.

2015 yılında aynı bölgede yapılmak istenen ve halkın tepkisiyle yapılması engellenen projenin yeniden gündeme gelmesiyle birlikte Hereke’deki 6 yöre derneği, 2 sivil toplum derneği, mahalle muhtarları ve duyarlı halkı projeye karşı yeniden bir araya getirdi.

Tesisin yerleşim yerlerine yakınlığı ile başta insan sağlığı olmak üzere çevreye ve doğal hayata vereceği zarara karşı kısa sürede iki binden fazla imza toplanmıştı.

HEREKE HALKINDAN YAŞAM DİRENİŞİ

Yapılmak istenen atık bertaraf tesisine karşı pazar yerlerinde halka broşür dağıtıldı. Tesis için bugün Hereke Haluk Dursun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmek istenen ÇED (çevresel etki değerlendirme) toplantısı, Hereke halkı tarafından protesto edildi.

Belediyenin özel güvenlik personellerinin yanı sıra onlarca çevik kuvvet polisi ve jandarma da toplantının yapılacağı adrese geldi.

“Hereke kimsenin çöplüğü değil” sloganını atan Herekeliler, yapılacak atık depolama tesisinin çevreye vereceği zararların altını bir kez daha çizdi.

Hereke’yi çöplüğe çevirecek bir projeye izin vermeyeceklerini vurgulayan yurttaşlar, söz konusu bölgenin önemli bir su havzasını olduğunu hatırlatarak, “Denizimizi zehirleyeceksiniz, bu yeraltı su kaynakları Marmara Denizi’ne dökülüyor. Üzerimize atık yağdıracaksınız, siz çocuklarınızın suratına nasıl bakacaksınız?” dedi.

“RAPOR TUTTULAR, BU RAPOR GEÇERLİ DEĞİL”

Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş, ÇED toplantısıyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“350 dönümlük araziye yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinin ÇED rapor ve halkı bilgilendirme süreci başlayacaktı. Yetkililer ikna yöntemine giderek farklı gerekçeler sunacaktı. Biz yetkililere bu toplantıyı yaptırmadık. Neticesinde onlar bir rapor tuttular, bu rapor geçerli bir rapor değildir. Bizler de kendi tutanaklarımızı tuttuk, hukuki sürecimiz başlayacak. Gerekli tüm adımları atacağız.”

YÜRÜYÜŞ YAPILDI, POLİS ENGEL OLMAK İSTEDİ

Herekeliler, ÇED toplantısını protesto ettikten sonra yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş, polisin engelleme girişimine rağmen yapıldı. Yurttaşlar yürüyüş sırasında, “Hereke’yi birlikte yöneteceğiz” sloganını attı.