‘Kocaman’ hüsran

Süper Lig’imizin geride bıraktığımız 25. haftasının takımı yeni evinde son yarım saatini bir kişi eksik oynadığı karşılaşmada Galatasaray’ı mağlup eden Trabzonspor olurken, haftanın en şık gol vuruşunu da Aydın Karabulut yaptı. Trabzonspor’un genç yıldızı Yusuf Yazıcı’nın da golünün hakkını vermek gerekir. Haftanın teknik direktörü Ersun Yanal olurken Kasımpaşa’nın kaptanı Adem Büyük ise attığı üç golle hem takımının galibiyetinin mimarı hem de haftanın oyuncusu oldu.
İki haftadır kazanan Fenerbahçe seriyi üç maça çıkarabilse üstündeki takımlar puan kaybettiği haftanın tek kazananı olup ilk iki umutlarını yeniden yeşertebilirdi. Ancak tam aksine gelecek sezon takımın başına geçeceğine kesin gözüyle bakılan Aykut Kocaman’ın takımına yenilerek altındaki takımları dördüncülük için iştahlandırdı. Konyaspor için bu maçı puansız kapatmak demek ligin geri kalan haftalarını hedefsiz geçirmek manasına geliyordu. Aykut Kocaman’ın ayrılacağı dedikodularının bozduğu takım motivasyonunu lig beşinciliği hedefi yeniden onarabilir.

Kasımpaşa-Osmanlıspor müsabakası Adem Büyük ile Pierre Webo arasında gol düellosuna dönüştü. Daha fazla gol atan Adem’in takımı Kasımpaşa haftayı üç puanla kapatarak 7. sıraya kadar yükseldi. Kemal Özdeş’in takımın başına geçmesinin ardından yükselişe geçen ancak günü gününü tutmayan Kasımpaşa istikrar yakalamaya başladı. Osmanlıspor’da mağlubiyetin ardından teknik direktör Mustafa Reşit Akçay istifa etti. Mustafa Hoca öyle bir takım yaratmıştı ki adı, taraftarları ve sahipleriyle antipatikliğin kalesi olması gereken bir takıma sempatiyle bakar olmuştum.

Gaziantepspor ligin ikinci yarısının en başarılı takımlarından Kayserispor’u deplasmanda üstelik iki kere geriye düşmesine rağmen mağlup ederek milli maç arasına avucunda umut kırıntılarıyla girmeyi başardı. Ancak ateş hattındaki üç takım için de lige tutunmak kolay olmayacak. Ligin ikinci yarısına Sergen Yalçın yönetiminde giren Kayserispor’un yeni transferlerini oynatamadığı Başakşehir maçının ardından yakaladığı 7 maçlık yenilmezlik serisi sona erdi. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Bursaspor gibi şampiyonluk görmüş takımlara diş geçirip ligin dibindeki takıma yenilmeye Türkçede “rehavet” diyoruz.

Milli maç arasına can havliyle üç puan alarak giren bir diğer takım da Adanaspor oldu. Adanaspor seyircisinin cezalı olduğu karşılaşmayı zor da olsa kazanmayı başararak ligin son çeyreğine ligde kalma umutlarını koruyarak girdi. Tolunay Kafkas Akhisar’ın futbol olarak seyredilebilir seviyelere gelmesinden rahatsız olmuş olacak ki bu mağlubiyetin ardından istifa etti. Kafkas’ın istifası gelecek yıl nihayet kendi stadına kavuşacak olan Akhisar’ın yeniden sempatik bir takıma dönüşmesi için iyi bir fırsat.

2017’ye fırtına gibi başlayan Trabzonspor, Galatasaray engelini de zorlanmadan aştı. Dolu tribünler önünde 10 kişi kalana kadar sahayı Galatasaray’a dar eden Karadeniz temsilcisi lig dördüncülüğü gözüne kestirmiş durumda. 65’ten sonra bir kişi eksik oynamanın etkisiyle oyunun kontrolünü rakibine kaptırmak ve fazla geriye yaslanmak Bordo Mavililer için yapılabilecek tek eleştiri. Galatasaray Şampiyonlar Ligi’ni hedefliyorsa böyle zorlu virajları dönebiliyor olmalı. Üstündeki takımların puan kaybettiği haftada onlara yaklaşması gerekirken birer puan uzaklaşmış oldu.

Gençlerbirliği Aydın Karabulut’un attığı şık golle Rizespor’u mağlup ederek geçtiğimiz haftayı anlamlı kılan bir galibiyet aldı. Alkaralar bu sonuçla Osmanlı ve Bursaspor’u altına alarak 10. sıraya kadar yükseldi. Rize’nin başında 100. Lig karşılaşmasına çıkan Hikmet Karaman ikinci Rize döneminin en stresli günlerini yaşıyor. Artık arkasına sığınacakları mazeretleri kalmayan yeşil mavililer için milli maç arası son şans. Aradan sonra Trabzon ve Başakşehir ile evinde, Adanaspor ile ise deplasmanda yapacağı üç maç hem Hikmet Karaman’ın hem de Rizespor’un geleceğini belirleyecek.
Alanyaspor alt taraftaki takımların galibiyetini manasız hale getiren çok önemli bir deplasman galibiyeti aldı. Bu, Alanyaspor’un bu sezon deplasmanda aldığı ikinci galibiyet. Düşme hattıyla arasındaki puan farkını 8’e çıkaran bu galibiyet lige tutunmak adına önemli bir adımdı. Bursaspor’un ne tadı ne de tuzu kalmış. Hem tribünlerde hem de sahadaki görüntü camianın sezonu kafasında bitirdiği yönünde. Başarıya endeksli futbol kültürümüz başka türlüsüne müsaade etmez zaten.
Avrupa fatihi Beşiktaş haftanın kapanış maçında Antalyaspor’a takıldı. Avrupa maçına çıkan takımlarımız için lig dönüşü puan kaybetmek Türk geleneği haline geldi. Şahsen bunun sebebinin fiziksel değil mental yorgunluk olduğunu düşünüyorum. Kulüplerimizin organizasyon şemalarında profesyonelce mental destek verilen birimlerin de olması gerekli. Antalyaspor Beşiktaş’ı bu kadar hazırlıksız yakalamışken haftayı üç puanla kapatamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Trabzonspor’un kazandığı Fenerbahçe’nin ise kaybettiği haftayı üç puanla kapatmak UEFA Avrupa Ligi yolunda önemli bir adım olacaktı.