Melih Gökçek döneminde Nevin Gökçek’e ait SOS Vakfı’na 2013 ve 2014 yıllarında 10 yıllığına kiraya verilen Kocatepe Kültür Merkezi ile Kocatepe Otoparkı’na yönelik gerçekleştirilen kontroller tamamlandı. Vakfın, düşük bedeller ile kiracı olduğu tesisleri sözleşmeye uygun kullanmadığı, depo alanını kafe restorana çevirdiği ve kültür merkezini bakımsız bıraktığı belirlendi

Kocatepe ‘SOS’ veriyor: Gökçek’in vakfı Kocatepe’yi atıl bıraktı

Mustafa BİLDİRCİN

Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminde yaşanan değişim, pek çok usulsüz işlemi de açığa çıkardı. Görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek dönemine yönelik işlemleri mercek altına alan yeni yönetim, belediye kaynaklarıyla belirli kişi ya da kişilere sağlanan ayrıcalıkları gün yüzüne çıkardı.

Gökçek döneminde gerçekleştirilen ve kamu zararına yol açtığı belirtilen işlemlerden en dikkati çekeni ise SOS Vakfı’na yapılan tahsislere yönelik işlemler oldu. Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek’in onursal başkanlığını yaptığı vakfa, kira bedeli oldukça yüksek olan onlarca işletme ve otoparkın düşük fiyatlarla kiralandığı tespit edildi.

DEPO RESTORANA DAHİL EDİLDİ

BirGün, belediye ekiplerince Kocatepe Kültür Merkezi ile Kocatepe Otoparkı’nda gerçekleştirilen incelemelerin sonuç raporuna ulaştı.

Raporda, işyerlerinin sözleşmeye uygun kullanılmadığı kaydedilerek, “Mevcut yerlerin boş, bakımsız ve atıl durumda olduğu, depo olarak tahsis edilen alanın belediyemizin bilgisi olmaksızın kafe restorana dahil edildiği, genel bakım ve sorumlulukların yerine getirilmediği tespit edilmiştir” denildi.

UYARI DİKKATE ALINMADI

Sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyen vakfa, 24 Ocak’ta ihtarname gönderildi. İhtarnamede, tesislerin 30 gün içerisinde eski haline getirilmesi gerektiği belirtilerek, “Aksi halde aykırılık nedeniyle kira sözleşmesi fesih edilecek ve tahliye davası açılacaktır” ifadesi kullanıldı. İhtarnamenin ardından 7 Mart’ta tesisler, zabıta ve muhtar eşliğinde kontrol edildi. Kontrolde SOS Vakfı’nın, yükümlülüklerini yerine getirmediği görüldü.

14 Mart’ta, Kocatepe Kültür Merkezi’ne yönelik, “Akde muhalefet” gerekçesiyle tahliye davası, 31 Mayıs’ta ise kira tespit davası açıldı. 23 Ekim’de tahliye davası için tesise keşfe gidildi. Keşif gezisinde bulunan bilirkişi heyeti kira sözleşmesine aykırı kullanılan alanlara yönelik krokinin dosyaya sunulmasını istedi. Mahkeme sürecinin devam ettiği kaydedildi.

LİSTEDE YOK YOK

Belediye ile mahkemelik olan SOS Vakfı’na Gökçek döneminde kiralanan işletmelerin listesi ve kira bedelleri şöyle sıralanıyor:

>> Mavi Göl’ün içinde bulunan bin 628 araç kapasiteli otopark, KDV hariç aylık 10 bin 927 TL’ye, 10 yıllığına kiralandı. ABB'de incelemelerde bulunan müfettişler otoparkın aylık ortalama gelirinin 1 milyon TL’nin üzerinde olduğunu ifade etti.

>> Hacıbayram Caddesi’nde Belediye Çarşısı içindeki üç adet dükkan, aylık 2 bin 303’er TL’ye, 10 yıllığına kiralandı.

>> Çamlıdere’de bulunan iki katlı Ankara evi, aylık 583 TL’ye, 10 yıllığına kiralandı.

VERGİDEN MUAF

SOS Vakfı’na 2012’de Bakanlar Kurulu kararıyla, “Kamu yararına çalışan vakıf statüsü” kazandırıldı. Statü ile vergi yükünden kurtulan vakıf, otopark ve ticari işletmelerden büyük gelir kazandı.