Kod 29 ile işten atılan işçilerden suç duyurusu

Muzaffer Türkmen

Antep’te DİSK Tekstil’e üye olan Yasin Kaplan ve Güven Boya işçilerinin Kod 29 gerekçe gösterilerek işten atılması sonucu başlatılan direniş 46’ncı günü geride bıraktı. İşçiler ve sendika adliye önünde açıklama yaparak, işveren hakkında suç duyurusunda bulundu.

Açıklamada, işveren yetkililerine “Suç işlemekten vazgeçin” denilirken, Çalışma Bakanlığı ve Çalışma Bölge Müdürlüğü yetkililerine ise “Gaziantep OSB’de binlerce işçiye karşı patronların işlediği suçlara daha fazla seyirci kalmayın” çağrısı yapıldı. Eyleme Sol Parti Antep il örgütü de destek verdi.


Açıklamayı yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, pandemi döneminde işten çıkarmaların yasaklandığı fakat Kod 29’un bu kapsam dışında bırakıldığını belirterek, bu kapsamda işçilerin her türlü baskı ve mobinge maruz kaldığını söyledi. Türkmen, “Patronlar bu maddeyi, hakkını arayan, zam isteyen, haksızlığa karşı çıkan, kölece çalışma koşullarına itiraz eden, sendikalı olan; yani işyeri yönetiminin kötü niyetli ve ahlak dışı dayatmalarına karşı duran işçileri işten atmak için kullandı. Hem de işçileri haksız yere ve tazminatsız attıkları yetmiyormuş gibi, bir de üstüne işçileri ahlak dışı davranmakla suçlayarak” dedi. Kod 29 ile işten çıkarmaların devam ettiğine dikkat çeken Türkmen, “Son iki ay içinde bu iki fabrikada 20’den fazla işçi sendikamıza üye oldukları için Kod 29’la işten atıldı” dedi. Türkmen, fabrikalarda haksız işten çıkarmalarla işçilere karşı suç işlediğini belirterek, yetkililere seslenerek bu konuda sessiz kalmamaları çağrısında bulundu.