Kod 29 ile işten tazminatsız atıyorlar

EMEK SERVİSİ

Salgının ilk yılı geride kalırken, emek gündemi de yön değiştirdi. Salgınla beraber işten atma yasağının uygulamaya koyulması sigortasız emekçilerin çok daha rahat işten atılmasına neden olurken, sigortalı emekçiler de “Kod 29” adı verilen düzenleme ile taminatsız kapı önüne konuluyor. Bu duruma karşı İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Dev-Turizm İş Sendikası’nda basın açıklaması düzenledi.

İstanbul İSİG Meclisi adına basın açıklamasını Dev Turizm-İş Sendikası Marmara Şubesi Başkanı Turgay Özdemir okudu. Özdemir kod 29’a ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı ve şunları söyledi: “İş Kanunu’nun 25/2 Maddesi kapsamında işten çıkarmanın “yasal” olması ile birçok işçi çıkış kodu 29 olarak işaretlenerek, haksız-hukuksuz bir şekilde tazminatsız olarak işten çıkartıldı.

Yani bu süreçte Madde 25/2’de sıralanan “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” işten çıkarma yasağı kapsamının dışında tutuldu. Böylece bir yandan işten atmalar yasaklandı denirken diğer yandan tazminatsız işten çıkarmaların önü açıldı. Bir yıllık salgın döneminde Kod-29 ile işten atılan işçi sayısı yüzde 70 artarken süren işe iade davalarının yüzde 80’i de Kod-29 kaynaklı.”