Ekmekçioğulları’nda sendikalaştıkları için işten atılan işçiler 4 aydır işsiz. Gelirlerinin önemli bölümünü kaybettiklerini aktaran işçilerden Abdürrahim Birin “Sendikalaştığımız için bizi kimse işe almıyor. Aile, arkadaş yardımıyla ayakta duruyoruz” dedi.

Kod 29’lu emekçiler borçla yaşıyor

Emek Servisi

Çorum’da faaliyet gösteren Ekmekçioğulları metal fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için kod 29 ile işten çıkarılan 90 işçi, işsiz geçirdikleri 4 ay boyunca borçlanarak yaşamını devam ettirdi. Ekonomik olarak çöktüklerini belirten işçilerden Abdürrahim Birin “Birçok hukuksuzlukla karşılaştık. Önce kod 29 ile işten atıldık. 2 ay işsizlik maaşından dahi yararlanamadan yaşadık. Borca batarak yaşıyoruz" dedi.

Ekmekçioğulları fabrikası'nda 90 işçi Birleşik Metal İş Sendikası'nda örgütlendi. Sendikanın yetki tespitini almasının ardından patron 7 Aralık'tan itibaren işçileri kod 29 ile işten çıkarmaya başladı. Ocak ayına gelindiğinde sendikalaşan toplam 90 işçi işten çıkarıldı. İşçiler fabrika önünde direnişe başladı. Direnişle geçen 2 ayın ardından İŞKUR müfettişleri işçilerin sendikalaştıkları için işten atıldıklarını tespit etti ve işçilere geçmiş 2 ay da dahil olmak üzere işsizlik maaşlarını ödemeye başladı. Durum Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) da bildirildi. Ancak işçiler ne tazminatlarını alabildi ne de işe iade edildi. İşçiler fabrika önünde geçen 89 günün ardından direnişi dağıtsa da hukuk mücadelesi sürüyor.

"Hukuk mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz" diyen işçilerden Abdürrahim Birin bu süreçte yaşadığı sorunları BirGün'e anlattı.

Aralık ayından beri ciddi gelir kaybı yaşadıklarını ve bu nedenle borç batağına saplandıklarını aktaran Birin "Ekonomik olarak çok zorlandık. Zaten 2 ay süreyle işsizlik maaşı da alamadık. Normal ücretle geçinmek zorken biz herkese borçlanarak yaşıyoruz. Aileye, arkadaşlara, bankalara borçluyuz. Bizi işten çıkarttı ancak tazminatlarımızı da henüz yatırmadı. Tazminatlar için de dava açılacak."

ANADOLU HAYAT ÖDEME YAPMADI

Abdürrahim Birin Anadolu Hayat Emeklilik'ten de alacaklarını olduğunu ancak bunun henüz karşılanmadığını belirtti. Anadolu Hayat Emeklilik'e işsiz kalmaları durumunda kendilerine bir güvence sağlaması için pirim ödediklerini ancak bunun karşılanmadığını söyleyen Birin şöyle konuştu: "Bizden patronun imzası, işyerinden doldurulması gereken formlar gibi bazı evraklar istediler. Ancak biz bunun mümkün olmadığını yaşanan süreci anlatarak yazılı şekilde kendilerine ilettik. Elimizde SGK'dan ve İŞKUR'dan belgeler var. İş müfettişlerinin ön raporları var. Ancak Anadolu Hayat Emeklilik fabrikayı aramış ve patronla görüşmüş. Patron da onlara bizi kod 29 ile çıkarttığını ve bizimle ilgili hukuki süreç başlattığını belirtmiş. Halbuki hukuki süreci başlatan biziz. Üstelik elimizde belgeler de var. Ancak patronun sözlü beyanını dikkate alıp bize bu ödemeyi yapmadılar. Mahkeme kararını bekleyeceklerini belirttiler. Farklı kurumlarla çalışan arkadaşlarımız tazminatlarını aldı."

FABRİKADA 3 AYDA 300 İŞÇİ DEĞİŞTİ

Mahkemenin olumlu sonuçlanmasını beklediğini belirten Birin “Sendika yetki tespiti ve işe iade davaları devam ediyor. İşveren ise şu anda dışarıdan devamlı işçi alıyor. Onlarla üretimini yapmaya çalışıyor. Fabrika tam verimli değil düşük bir kapasitede çalışıyor. Gelen işçilerin çoğu da dayanamayıp ayrılıyor. Bizim gördüğümüz kadarıyla son 3 ayda 300’ün üzerinde işçi işe başlayıp iş bıraktı. Başka fabrikalardan işçi getirip çalıştırdı. Bu şekilde işi yürütmeye çalıştı” dedi.

KURUMLAR DAHİ BİZE DÜŞMAN

Diğer fabrikalarda da sendika düşmanlığı nedeniyle iş bulamadıklarını vurgulayan Birin sözlerini şöyle noktaladı: "Çorum küçük bir yer. Herkes bizim sendikalaştığımızı biliyor. Bu nedenle diğer fabrikalar da sendika düşmanlığından biz işe almıyorlar, tedirgin oluyorlar. Sırf sendikalaştık diye fabrikalar bize cephe almış durumda. Kurumlar dahi bize düşman."