LC Waikiki deposunda çalışan 13 işçinin, Kod-46 ile işten atılmalarına karşı başlattıkları eylem 19'uncu günde zaferle sonuçlandı. Tüm talepleri kabul edildi.

Kod 46'yı tanımayıp direnişle kazandılar
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Ünlü giyim markası LC Waikiki işçilerinin direnişleri 19'uncu günde zaferle bitti.

İstanbul Esenyurt’taki LC Waikiki deposunda çalışan 13 işçi; “Kod 46” ile işten çıkarılması sonrası gerçekleştirilen direnişe ilişkin İstanbul Şişli’deki Cevahir AVM önünde basın açıklaması yapıldı.

“Birlikte direndik, birlikte kazandık” yazılı pankart açılan toplantıda DİSK’e bağlı Limter İş Sendikası’na üye 13 emekçi adına açıklamayı Genel Başkan Kanber Saygılı okudu. İşçilerin açlığa mahkûm edildiğini kaydeden Saygılı, “İktidarın ekonomi politikalarının sonuçlarını emekçiler olarak en ağır şekilde yaşıyoruz. Emekçinin örgütlenmekten, sendikal mücadeleden ve birleşmekten başka gücü yok. Ancak biliyoruz ki, bu kazanım, yalnızca depo önünde direnişe geçen işçi arkadaşlarımızın değil. Kazanım büyük bir dayanışmanın sonucu. Birleştik, dayanışmayı büyüttük ve birlikte kazandık. Bu direniş ve zafer hepimizin. Onlar bir avuç biz milyonlarız.” ESP, EHP ve SOL Parti temsilcileri de toplantıya katıldı.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE DİZE GETİRDİ

LC Waikiki işçisi Yusuf Erol, “Direnişe katılmayan arkadaşlar bile ‘keşke biz de katılsaydık, haklarımızı alıp buradan kurtulsaydık’ diyor. Bunlar hep kazanım. Arkadaşlara da cesaret verdik. Sevinçliyiz” dedi. Mesut Yıldız ise “Kölelik zihniyetinden ve sefalet dayatmasından kurtulmamız gerekiyor. Korkmadık ve kazandık" diye konuştu.

TAZMİNATLARINI ALACAKLAR

İşçilerin elde ettiği kazanımlar şöyle:

•Kod-46 ile haksız yere işten çıkarılanlar için kod değiştirildi. İşçilerin kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının ödenmesi kabul edildi.

•İşten çıkarılanlar işsizlik maaşından yararlanma hakkına kavuştu.

•İşçilere haksız fesihten dolayı ek maaş ve direnişte geçirdikleri sürenin ücret olarak ödenmesi kabul edildi.

•İşçiler hakkında direniş süreci boyunca yaptıkları eylemlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmayacağı taahhüt edildi.

***

PATRON İŞÇİLERİ OYALIYOR

LC Waikiki işçilerinin direnişi zaferle biterken farklı sektörlerde mücadele sürüyor. İstanbul Esenyurt’taki As Plastik'te emekçiler sendikal hakları için direnişe başladı. Petrol İş’te örgütlenerek çoğunluğu elde eden işçiler üzerlerindeki baskıların son bulması talebiyle üretimi durdurdu. Savaş Çakmak, işverenin 2022 Mayıs ayında yüzde 80-90 oranında çoğunluk sağlanmasına rağmen sendikayı kabul etmediğini belirtti.

TÜPRAŞ işçileri, yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyerek başlattıkları iş yavaşlatma eylemlerine devam etti. TÜPRAŞ İzmir Aliağa Rafinerisi'nde işçiler vardiya girişinde bir araya gelerek, “Birlik mücadele zafer” sloganlarıyla merkez atölyeye yürüyüş gerçekleştirdi. İşçiler eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.