Lösemi hastalığıyla mücadele eden 21 yaşındaki Gizem Buse Burla iyileşmek için uygun donörleri bekliyor. Burla, “Kök hücre bağışçısı ol, hayat kurtar” diyor.

Kök hücre bağışçısı ol, hayat kurtar: İyileşmek için donör bekliyor

Yaren ÇOLAK

İSTANBUL Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi olan 21 yaşındaki Gizem Buse Burla, lösemi hastalığıyla mücadele ediyor. Tedavisi İstanbul’da devam eden Burla, iyileşmek için uygun donörleri bekliyor. ‘Kök hücre bağışçısı ol, hayat kurtar’ diyen Burla, kendi ve diğer birçok lösemi hastası için sosyal medyada kampanya başlattı.

Burla’nın mücadelesine sosyal medya hesabından destek veren arkadaşı Ömer Yılmaz, “Gizem için yapılan bağışlar belki de farklı birçok kişiye şifa olacak. Bizler toplumun her kesiminde, farklı yaş gruplarında kök hücre bekleyenlere destek olmak için donör olmalıyız. Bu sayede ilik bekleyen binlerce hastanın umudu olacağız” dedi.

Burla ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla insanları donör olmaya çağırarak “Ben ve benim gibi ilik bekleyen birçok hasta için yalnızca üç tüp kan vererek kök hücre bağışçısı olabilir, hayat kurtarabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

BAĞIŞÇI OLMAK İÇİN ATILAN ADIMLAR NELER?

18-50 yaş aralığında bir bireyseniz,

♦ Kızılay verici merkezlerine giderek kayıt formu ve 3 tüp kan örneği ile ilk adımı atabilirsiniz.

♦ Verdiğiniz kan örneklerinin doku analizi yapılarak, Sağlık Bakanlığı tarafından saklanır.

♦ Birisi ile eşleştiğinizde sizden tekrar kan örneği istenir.

♦ Eşleşme sağlanırsa nakil için hazırlıklar başlar.

♦ Kök hücreler, ya ufak bir operasyonla kalça kemiğinden ya da kan verir gibi toplanır.