Kökü mazide atidir CHP!

Ali Hikmet Akıllı
(CHPAnkara İl Başkanı)

koku-mazide-atidir-chp-778570-1.Kurtuluşa ve kuruluşa önderlik eden Cumhuriyet Halk Partisi, mücadele tarihinin 97. Yılını, bugün itibariyle geride bırakıyor.

Neredeyse benzeri olmayan bir tarihe sahiptir CHP, o tarih için Yahya Kemal’in sözleriyle “kökü mazide ati” denilse yeridir.

9 Eylül 1923 günü kurulan Halk Fırkası, herhangi bir parti değil, tıpkı Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanında resmettiği gibi “toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çok” olan “yorgun, yaralı, fakir” Anadolu insanını kaderine teslim olmaktan kurtaran ve bu minval üzere devlet kuran bir partidir.

Mustafa Kemal’in “Halk Fırkası”, yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken, her şeyden önce milletini yurttaş haline getirmeyi ve “modern milletler” düzeyine çıkarmayı hedeflemişti.

Kuruluş süreci zorlu, meşakkatli ama aynı zamanda medeni hukuktan laikliğe, hilafetin ve saltanatın kaldırılmasından kadınlara hak eşitliği sağlanmasına kadar pek çok alanda yeniliklere imza atan bir süreçti.

Atatürk’ün tarihte eşi az görülmüş yeteneği sayesinde O’nun liderliğindeki CHP de, herkesi bağımsız, demokratik ve laik bir Türkiye kurulması konusunda ikna etmek için gecesini gündüzüne katmaktan geri durmadı.

Günden geriye bakıldığında, kurtuluşa önderlik edip, Cumhuriyeti kuran ve bununla yetinmeyip çok partili siyasal hayata geçişi sağlayan CHP’nin özel tarihinden bugüne taşınan pek çok iz bulunabilir.

Bu izlerin tamamı, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla kalıcılaşmasını sağlamak amaçlıdır.

CHP’nin 97 yıldır Türkiye için yaptıkları, tıpkı Ahmed Arif’in dizeleştirdiği gibidir:

“Vay kurban.../ ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda.’/ Yiğitlik, sen cehennem olsan bile/ Fedayı kabul etmektir,/ Cennet yapabilmek için seni,/ Yoksul ve namuslu halka./ Bu'dur ol hikayet,/ Ol kara sevda.”

97 yıldır olduğu gibi bugün de, gelecekte de CHP, ülkenin bağımsızlığı, milletin refahı ve evrensel demokrasinin ilkelerinin uygulandığı bir Türkiye için mücadelesini sürdürecektir. Tepesinden tırnağına kadar CHP’nin her neferi de bu mücadelenin başarısı için her türlü özveriye hazırdır.

Nice yıllara Ulu Çınarımız!