Foça’da denizde yaşanan kirlilik tepkiye sebep oluyor. Bölge sakinleri ağır koku sebebiyle zorluk yaşadıklarını ve nefes alamadıklarını söylerken, konuyu Meclis’e taşıyan CHP’li Bakan ise “Kamuoyu bilgilendirilmek zorundadır. Bu kirliliğin kaynağı nedir?” diye sordu.

Kokudan durulmuyor

İZMİR’in Foça ilçesinde denizde görülen petrol atıkları tepkiye sebep oldu. Gencelli sahillerine ulaşan petrol atıklarının yaydığı kötü koku halkı nefes alamaz duruma getirdi. Bölgede geçen yıl da aynı kirliliğin yaşandığını hatırlatan yurttaşlar, yetkililerin çözüm bulmasını istiyor. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise “Bu kirliliğin kaynağı nedir? Açıklama bekliyoruz” ifadelerini kaydetti.
Foça ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Gencelli sahili üzerinde evi bulunanlar, 25 Eylül’de denizden ağır koku geldiğini fark etti. Yetkililerin yaptığı incelemenin ardından kirliliğin gemilerden değil, bölgedeki bir sanayi tesisinin atık havuzundan taşmış olabileceği söylendi. Yetkililer denize petrolün sızdığını da ifade etti.

Foça Çevre Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk, kirliliğin yaklaşık 7- 8 kilometreyi etkilediğini belirterek, “25 Eylül gece yarısından itibaren bu bölgede yaşayan bizler, çok ciddi bir geniz yanması, çok ciddi bir koku ile güne uyandık. O günden bugüne bölgede yaşayanlar sürekli şikâyette bulundu. Aslında hâlâ kokunun kaynağı ile ilgili resmi bir açıklama yok. Fakat denizde balık tutan arkadaşların çektiği bazı fotoğraflarda körfez üzerinde çeşitli yerlerde petrol atığı olduğu görülüyor” dedi.

BÖLGEDEKİ İKİNCİ KİRLİLİK

Kirliliğin Yeni Foça’dan Çakmaklı’ya kadar olan geniş bir bölgeyi etkilediğini aktaran Doğutürk, “Geçen yıl 30 Ağustos’ta da bölgede çok ciddi bir petrol sızıntısı yaşandı. Bu kadar hassas olan bölgede, önlemlerin alınması gerekiyordu. Bugün yaşadıklarımız, geçen yıl uyarılarımızın dikkate alınmadığının göstergesi” diye konuştu.

KOKUDAN YAŞAYAMIYORUZ

Mahalle sakinlerinden Arslan Büyüktürkoğlu da “Deniz kenarında evim var. İnanılmaz bir koku ile uyandık. Günlerdir bu sürüyor. Hiçbir kurumun ilgilendiği yok. Dün ekipler geldi ve denizi temizlemeye çalışıyorlar. Denizimiz kirlendi. Önemli olan kirlendikten sonra temizlemek değil, kirlenmesinin önüne geçmektir” diye konuştu.
Tayfun Yıldırım ise 40 yıldır burada yaşadığını belirterek, “Bu sorun son zamanlarda çok arttı. Geçen yıl da büyük bir felaket yaşadık. Bu durumunun önüne geçilmiyor. Gemilerin, fabrika bacalarının sürekli kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

OLAY MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bakan, “Kirliliğin kaynağı ya da kimler tarafından körfeze bırakıldığı konusunda açıklama yok. Bu konuda kamuoyu bilgilendirilmek zorundadır. Bu kirliliğin kaynağı nedir? Açıklama bekliyoruz” dedi.

CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a “Bakanlık tarafından bu kirliliğin kaynağı ve nasıl oluştuğuna dair hangi çalışmalar yürütülmektedir? Sonuçlar kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır? Bölgedeki bu sanayi kuruluşları ne sıklıkta hangi denetimlerden geçmektedir?” gibi sorular yöneltti.