Emekliler, emekli maaşlarına yapılacak zamma tepki gösterdi. Ankara, İzmir ve Antalya’daki eylemlerde doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamları protesto edildi. Emekliler, “Bu parayla kolaysa siz geçinin” dedi.

Kolaysa siz bu maaşla geçinin!

EMEK SERVİSİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) ile Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) sokağa çıkarak hayat pahalılığını ve emekli maaşlarına yapılacak zammı protesto etti. İzmir Konak’ta ise bir araya gelen DİSK Emekli-Sen üyesi emekliler hayat pahalılığını, zamları ve açlık sınırının altındaki emekli maaşını protesto etmek amacıyla faturalarını yaktı.

DİSK Emekli-Sen üyelerinin Ankara Kızılay’da düzenledikleri basın açıklamasında, “Emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar, yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir” ifadeleri kullandı.


MAAŞLAR YOK OLDU

Yapılan açıklamada, hayat pahalılığına vurgu yapılarak “Ülkemiz hiçbir zaman böylesi bir ekonomik kriz döneminden geçmemiş; emekliler, ekonomi politikalarını deney, halkı kobay olarak gören bir iktidar tarafından torba torba yasalarla iğneden ipliğe ve halkın temel ihtiyaçlarına yapılan fahiş zamlarla böylesine yoksullaştırılmamıştır. Bugün bıçak kemiğe dayanmıştır. Geçinmek için 35 yıllık alyansını satan, yaşamak için 60 yaşından sonra ikinci bir işte çalışan, barınmak için ekmeğinden, ekmek için sağlığından vazgeçmek zorunda bırakılan emekliler ayaktadır, bir aradadır, haykırmaktadır” denildi.
Tüm Emekli-Sen Antalya Şubesi de TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını ve doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamlarını protest etti. Attalos Heykeli önünde toplanan Tüm Emekli-Sen üyeleri adına konuşan Şube Başkanı Mustafa Ayar “TÜİK tiyatrosuyla önce yüzde 82,8 olan enflasyonu yüzde 36,08’e gösterdiler. Ardından reel enflasyonun üçte biri kadar maaş artışı yaptılar. Yüzde 52,3 ile yüzde 57,8 arasında maaş kaybımız vardır. Başta temel ihtiyaç ürünleri olmak üzere bütün mal ve hizmetlere yapılan fahiş zamlar, emeklilere yapılacak olan ocak ayı zammını daha Ocak ayı gelmeden tüketmişti. Yabancı paralar karşısında Türk Lirasının değer kaybı bu zamların üstüne tuz biber olmuşken, yeni yılın ilk günü başta şehir içi ulaşıma, elektrik ve doğalgaza insafsızca yapılan zamlar, bırakın yapılacak olan maaş artışlarını, mevcut maaşlarımızı eritmiş yok etmiştir” dedi.

EN AZ 5 BİN 200 TL OLMALI

“Her yıl yinelenen yüzdelik zam oyunu, 2022’de tekrar emeklilerin önüne getirildi” diyen Ayar emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı:

Aylık bağlama oranları yükseltilmeli. Aylık bağlama oranlarında 2000 ve 2008 yıllarında emekliler aleyhine önemli değişiklik yapılarak aylık bağlama oranları kademeli olarak yüzde 20’ye kadar düşmüştür. Aylık bağlama oranları tekrar 2000 yılı öncesine çekilmelidir.

En düşük emekli aylığı 5 bin 200 TL olmalı. Aralık başında açlık sınırı 3 bin 100 TL iken, Aralık sonunda 4 bin 650 lirayı bulan ülkemizde, 8 milyon emekli 2 bin TL’nin altında emekli aylığı almaktadır.

Doğalgaz, elektrik ve şehir içi ulaşım bedellerinin emekli aylıkları içindeki payı dünya ortalamasının çok üstündedir. Bir an önce bu zamlar geri alınmalıdır.
Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, ekmek, gibi temel ihtiyaç maddeleri emekliler için yüzde 50 indirimli olmalı ve aradaki fark devlet tarafından sübvanse edilmeli.

***

Emekliler mağdur edildi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan enflasyon ve başta emekli ve dar gelirliler olmak üzere çalışan kesimin yaşadığı sorunlara değindi. İşçi, memur ve emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili yapılan son düzenlemelerin, çarşı-Pazar enflasyonunun çok altında kaldığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Emekli son düzenleme ile önemli ölçüde mağdur edildi. İşsizler ve atanamayanların yaşadığı sorun ve sıkıntıların yanında ücretliler ise yoksulluk sınırının altında ücrete mahkûm edildi” diye konuştu. Bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının 2 bin 500 liraya çıkarılacak olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gürer, bu artışı emeklilerin gasp edilen haklarının yarısının dahi iade edilmediğini söyledi.