Milyonlarca işçinin emeklilik ve kıdem tazminatı hakkını tırpanlayan torba yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’na geliyor. İşçiler tüm yurtta tek ses: Teklifi geri çekin!

Kölelik teklifini geri çekin!

EMEK SERVİSİ

Patronlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan teşvik üzerine teşvik verirken milyonlarca işçinin kıdem tazminatı, emeklilik ve iş güvencesi haklarını tehdit eden torba yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’na geliyor. Bugün saat 15.00’te toplanacak Genel Kurul’da ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanması bekleniyor. İşçiler ise teklifin geri çekilmesi talebiyle yurdun dört bir yanında eylemlerini sürdürüyor.

DİSK üyeleri dün Manisa ve Diyarbakır’da basın açıklamaları yaparak teklifi protesto etti. DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği tarafından Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube’de yapılan açıklamada, “Çocuklarımızın kıdem tazminatına, emekliliğine dokunma! Torba yasa geri çekilsin!” pankartı açıldı. Manisa’da ise işçiler, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Schneider Fabrikası önünde eylemdeydi.


KIDEM TAZMİNATIMIZ TEHDİT ALTINDA

İki ilde yapılan ortak açıklamada, bu teklifin kabul edilemez nitelikte olduğu vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:

“Başta işçiler ve emekçiler olmak üzere tüm ülke salgının ve depremin yarattığı ağır sorunlar ile boğuşurken, ülkeyi yönetenlerin gündemi başka. Kıdem tazminatımız ve emeklilik hakkımız bir kez daha tehdit altında. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalmaya kalkıyorlar. Teklife göre bu işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Tüm işçiler bilir; belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır.”

Bu yasayla ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primlerinin ödenmeyeceğine de dikkat çekilen açıklamada, “Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız, direneceğiz!” dendi.

kolelik-teklifini-geri-cekin-800346-1.



EYLEMLER BUGÜN DE SÜRECEK

DİSK, torba yasa teklifine karşı bugün de yurdun dört bir yanında sokakta olacaklarını duyurdu. Buna göre, DİSK bölge temsilciliklerinin öncülüğünde Antalya, Adana, Eskişehir, Antep, Ankara, İstanbul, Kayseri, Kocaeli ve Edirne’de basın açıklamaları gerçekleştirilecek. İstanbul’daki açıklama saat 14.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak. Ankara’da ise işçiler saat 12.30’da DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelecek.

***


FABRİKALAR AYAKTA

Fabrikalarda da eylemler sürüyor. DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Grid, Arfesan, Arpek, Kroman Çelik, Bosal, Sarkuysan, Cavo, Fontana ve daha birçok fabrikada yasa teklifi protesto edildi. Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda da işçiler, bildiri okuyarak teklife tepkilerini dile getirdi.

kolelik-teklifini-geri-cekin-800347-1.

***

‘Kabul edilebilir hiçbir tarafı yok’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündeki çalışanlar için belirli süreli sözleşmelerin iki yıla kadar koşulsuz olarak yapılmasına olanak sağlayan düzenlemenin TBMM’den geri çekilmesini talep etti. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini belirten Atalay, böyle bir dönemde milyonlarca çalışanın aleyhine herhangi bir karar alınmaması gerektiğini kaydetti. Esnek çalışma uygulamasını yaygınlaştıracak olan söz konusu düzenlemenin, çalışma hayatının tüm dinamiklerini alt üst edeceğine dikkat çeken Atalay, şunları söyledi:

kolelik-teklifini-geri-cekin-800348-1.

“Düzenleme yasalaşırsa bugün 18 olan emekliliğe sayılan sigorta primi yatırılma yaşı 25’e yükselecek. Bu da gençlerin daha geç emekli olmalarına neden olacak. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde olup esnek çalışanlar artık kıdem ve ihbar tazminatı alamayacak. Tüm bunların kabul edilebilir hiçbir tarafı yok. Kısa bir süre önce fona devredilmek istene kıdem tazminatı hakkı bu yolla tırpanlanmak isteniyor. Talebimiz, esnek çalışmayı yaygın çalıştırmaya dönüştürecek ve çalışanların hak kaybına neden olacak bu düzenlemenin ivedilikle geri çekilmesidir.”

kolelik-teklifini-geri-cekin-800349-1.