Milyonlarca işçiyi kıdem tazminatı, emeklilik ve iş güvencesi hakkından mahrum bırakacak torba yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’na geldi. Yurdun dört bir yanında alanlara çıkan işçiler teklifi protesto etti. Üç işçi konfederasyonu ortak açıklama yaparak teklifin geri çekilmesini istedi.

Kölelik yasası Meclis’te, işçiler ayakta

EMEK SERVİSİ

Esnek ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırarak milyonlarca işçiyi kıdem tazminatı, emeklilik, iş güvencesi haklarından mahrum bırakmayı hedefleyen torba yasa teklifi, dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

Yurdun dört bir yanında alanlara çıkan işçiler, 51 maddeden oluşan ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni protesto etti. Ükenin en büyük üç işçi konfederasyonu da ortak açıklama yaparak teklifin geri çekilmesini istedi.


ÜÇ KONFEDERASYON TEK SES: GERİ ÇEKİLSİN

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in genel başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu teklifin TBMM gündeminden geri çekilmesi bütün çalışanların ortak arzusudur. Meclis’teki tüm siyasi partileri işçilerin sesine kulak vermeye çağırıyoruz” dendi.

Teklifle belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaştırılacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi (işe iade davası) hükümlerinden yararlanamadığından bu düzenlemeyi son derece sakıncalı buluyoruz. “25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların hiçbir şarta bağlı olmaksızın belirli süreli iş sözleşmesi ile istihdam edilmesi büyük haksızlıklara, çalışanlar arasında ayrıma yol açacaktır. Çalışma düzeni ve sosyal adaletin bozulmasına neden olacaktır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi esasına dayalı olarak düzenlenen iş hukuku düzeninin alt üst olmasına yol açacaktır. Ayrıca yaşa bağlı olarak getirilen bu ayrım Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır.”


SOSYAL GÜVENLİĞE DARBE

Açıklamada, teklifin yasalaşması durumunda, 25 yaşın altında olup ayda 10 günden az çalışan işçiler için artık emeklilik primi ödemeyeceğine dikkat çekildi:
“Teklif, çalışanların işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı ve analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanmasını ortadan kaldıracaktır. Bu düzenlemeyi özellikle sosyal güvenlik hakkı açısından sakıncalı buluyoruz. Yaşa ve çalışma biçimine bağlı olarak sosyal güvenlik haklarından mahrumiyet getirecek bu düzenlemenin de Anayasa’nın eşitlik ve sosyal güvenlik hakkı hükümleriyle çeliştiğini düşünüyoruz.”

Bu düzenlemeyle kısmi çalışmanın yaygınlaştırılmak istendiğine de değinilen açıklamada, “Kısmi çalışma yaşlılık aylığı, malullük aylığı, işsizlik ödeneğine hak kazanma gibi pek çok konuda ciddi hak kayıpları yaratacaktır” dendi.

İŞÇİLERİN SESİNE KULAK VERİN

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten yapılan ortak açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Üç işçi konfederasyonu olarak başta kıdem tazminatı ve sosyal güvenlik hakları olmak üzere Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış haklarına zarar vereceğini düşündüğümüz bu teklifin geri çekilmesini talep ediyoruz. Ülkemizin küresel salgın ve deprem felaketiyle uğraştığı ve yaralarını sarmaya çalıştığı bu zor günlerde, çalışanları büyük endişelere sevk eden ve hak kayıpları yaratacak bu teklifin TBMM gündeminden geri çekilmesi bütün çalışanların ortak arzusudur. TBMM’deki bütün siyasi partileri bu konuda sağduyulu davranmaya ve işçilerin sesine, arzusuna kulak vermeye çağırıyoruz. Üç işçi konfederasyonu olarak bu konuda ısrarlı olduğumuzu vurgulamak istiyoruz.”

***

HÜKÜMET YASANI AL BAŞINA ÇAL!

DİSK üyesi işçiler dün kıdem tazminatı, emeklilik ve sosyal güvence haklarını hedef alan torba yasa teklifine karşı yurdun dört bir yanında alanlardaydı. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Eskişehir, Antep, Kayseri, Kocaeli ve Edirne’de yapılan eylemlerde, “Çocuklarımızın kıdem tazminatına, emekliliğine dokunma!” yazılı pankartlar açıldı; “Hükümet yasanı al başına çal”, “Tazminat hakkımız gasp edilemez” sloganları atıldı.

İstanbul Kadıköy’deki eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bundan 21 yıl önce meydana gelen Marmara depreminde insanlar daha enkaz halindeyken, dönemin iktidarının ‘mezarda emeklilik’ yasasını çıkardığını hatırlattı. Çerkezoğlu, “Şimdi yine insanlar enkaz altında. Çıkarılmak istenen yasayla mezarın üzerine beton dökülmek isteniyor. . Daha enkazlar kalkmadan işçilerin haklarına el uzatıyorlar” dedi.

Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatımızı ve emeklilik hakkımızı torbaya atıp çalmak isteyenler, aynı torbadan işverenlere bol bol destek ve teşvik dağıtıyor. Gençlere güvencesiz çalışma dayatıyorlar. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz!” diye konuştu.

DİSK üyeleri bugün de torba yasa teklifinin geri çekilmesi talebiyle TBMM kapısı önünde eylem yapacak.