Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını yankıları Avrupa'da da sürüyor. İstanbul'un kardeş kenti Köln'den de kararın geri çekilmesi çağrısı yapıldı.

Köln Belediye Meclisi'nde İstanbul Sözleşmesi protestosu

BİRGÜN KÖLN

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Kararnemesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini duyurması, ülkede gösterilen tepkilerin yanısıra Avrupa'nın pek çok merkezinde de büyük yankı uyandırdı. Avrupalı kadın örgütleri ile göçmen kadınlar, sokaklara çıkarak kararnamenin geri çekilmesini ve İstanbul Sözleşmesi'nin tam uygulanmasını talep ettiler.

Aralarında Köln Anakent Belediye Başkanı Henriette Reker‘in de bulunduğu meclis üyeleri, Köln toplantı öncesi Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını protesto ettiler. Köln Belediye Meclisi kadın üyeleri, sözleşmenin kayıtsız şartsız uygulamaya koyulması talep ettiler. Köln Belediye Meclisi'nde, Die Linke (Sol Parti) Grup Başkanı Güldane Tokyürek'in yanısıra Türkiye kökenli, Yeşiller üyesi iki kadın meclis üyesi daha yer alıyor.

KÖLN VE İSTANBUL KARDEŞ KENT

Bilindiği gibi Köln ve İstanbul 1987 yılında kardeş kent oldular. Ekonomik, siyasal ve kültürel alanlarda yakınlaşmanın amaçlandığı kardeş şehir projeleri, AKP iktidarının sorunlu dış politikaları nedeni ile ciddi yaralar aldı. Belediye Başkanı Henriette Reker, sık sık Köln ve İstanbul arası kültürel bağları geliştirmek arzusunu dile getiriyor. Türkiye'deki gelişmeler Alman siyasileri tarafından yakından takip ediliyor.

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili son gelişmeler, Alman basınında da geniş yer buldu. Konuya ilişkin, gazetelerde "Avrupalı değerlere veda!" ve "Şiddet ve cinayete çağrı!" gibi manşetler atıldı.