Platforma Grita'nın raporuna göre, 28 Nisan'dan beri süren eylemlerde 900 kişi gözaltına alınırken, 1700'den fazla polis şiddeti raporlandı. 375 kişinin de hala kayıp olduğu belirtildi.

Kolombiya'da 9 gündür süren eylemlerde ölü sayısı 37'ye, yaralı sayısı 234'e çıktı

GÜNCEL

Kolombiya'da 28 Nisan'dan bugüne kadar kayıp sayısı 475'i buldu. Kolombiya Zorla Kaybettirme Çalışma Grubu'nun aktarımına göre geri dönebilenlerden 79'unun polis şiddetine maruz kaldığı raporlanırken, hala 375 kişinin kayıp olduğu, yakınlarının haber alamadığı bildirildi. Yakınlarına kavuşanlar, herhangi bir karakola götürülmediklerini, polisler tarafından bilmedikleri bir yerde tutulduklarını ve şiddet gördüklerini belirtti.

Çarşamba günü yapılan eylemler sırasında Perreira kentinde 3 eylemcinin bir sivil araçtan açılan ateşle ağır yaralandığı bildirildi. Benzer bir olay aynı gün Lucas Villa'da da gerçekleşmiş, bir spor bilimleri öğrencisinin, kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından sekiz el ateş edilerek yaralandığı, hastanede hayata döndürülmeye çalışıldığı da belirtildi.

Kolombiya'da, Devlet Başkanı Ivan Durque'nin neoliberal yasalarına karşı başlayan protestolarda polis şiddeti sebebiyle yaşamını kaybeden eylemci sayısı 37'ye çıktı. Platforma Grita'nın düzenlediği rapora göre, 234 kişi polis tarafından yaralanırken, 900 kişi gözaltına alındı, 1700'den fazla polis şiddeti raporlandı. Polisin halka karşı 98 kez ateş açtığı, 11 kişinin de cinsel tacize uğradığı açıklandı. Ombudsman raporuna göre ise 90 kişinin hala kayıp olduğu belirtiliyor.

CİNAYETLER SOSYAL MEDYADA

Çarşamba günü, Perreira şehrinde Duque'yi protesto eden ve temel haklarını isteyen eylemcilerden iki gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin görüntüler internete yayıldı. İki eylemcinin hayatını kaybettiği, diğerlerinin yaralandığı saldırı sosyal medyada büyük tepkiye sebep oldu.

HÜKÜMETTEN GERİ ADIM

Kolombiya Çalışma Bakanı Angel Custodio Cabrera, hükümetin Ulusal Grev Komitesi temsilcileri ile öngörülen tarihten önce diyalog kurmaya hazır olduğunu söyledi.

kolombiya-da-9-gundur-suren-eylemlerde-olu-sayisi-37-ye-yarali-sayisi-234-e-cikti-873265-1.

Cabrera, Devlet Başkanı Ivan Duque ile Ulusal Grev Komitesi temsilcileri arasında 10 Mayıs olarak belirlenen görüşmenin bir an önce yapılabileceğini, hükümet kanadının bunun için hazır olduğunu açıkladı.
Protestolardaki şiddet eylemlerine de değinen Cabrera, "Ulusal Grev Komitesi'nin temsilcileriyle görüşmeye hazırız. Ancak vurgulanması gereken çok önemli bir şey var; gösterilerdeki tüm şiddet eylemlerinin durdurulması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

BATI KAYITSIZ

Latin Amerika'daki sol iktidarlara yönelik sert pozisyonuyla bilinen ABD ve Avrupa Birliği ise Latin Amerika'daki önemli müttefiklerinden Kolombiya'da yaşanan polis saldırıları içinse sadece kaygılıyız açıklamalarıyla yetindi.

Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çağrısıyla eyleme geçmişti. Eylemlerin amacı, neoliberal vergi reformlarının ve özelleştirmelerin geri alınmasını kapsıyordu. Birçok şehirde eylemler düşük şiddette geçerken, büyük şehirlerde ciddi polis saldırıları yaşandı. Hem yasanın hem de polis şiddetinin sorumlusu olarak ise Ivan Durque gösterildi.

kolombiya-da-9-gundur-suren-eylemlerde-olu-sayisi-37-ye-yarali-sayisi-234-e-cikti-873266-1.