ABD’nin Güney Amerika’daki sadık müttefiklerinden Kolombiya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu, ülkeyi büyük bir değişimin eşiğine getirdi. Solcu aday Gustavo Petro, ilk turda rakiplerine büyük fark atarak yarışı önde bitirdi. 19 Haziran’da yapılacak ikinci tur seçimlerde Petro kazanırsa, ülke tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna solcu bir isim oturacak.

Kolombiya’da seçimler: Solcu aday Petro fark atarak zafere bir adım daha yaklaştı
Fotoğraf: AA

Kolombiya’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eski M-19 gerilla hareketi üyesi solcu aday Gustavo Petro, rakiplerine büyük fark atarak yarışı önde tamamladı. Ülkede ikinci tur seçimler 19 Haziran’da yapılacak.

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yüzde 98'i açılan sandık sonuçlarına göre Tarihsel Pakt Koalisyonu'nun solcu adayı Gustavo Petro, yüzde 40,31 ile en çok oy alan aday oldu.

Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Birliği adayı sağcı Rodolfo Hernandez yüzde 28,17 oy alarak ikinci, Kolombiya için Ekip Koalisyonu'nun sağcı adayı Federico Gutierrez yüzde 23,89 ile üçüncü ve Umut Merkezi Koalisyonu adayı Sergio Fajardo yüzde 4,15 ile dördüncü oldu.

Hiçbir aday ilk turda geçerli oyların yüzde 50'sine ulaşamadığı için, 19 Haziran'da Petro ile Hernandez ülkeyi 2022-2026 yıllarında yönetecek cumhurbaşkanını belirlemek için ikinci tur seçimlerinde yarışacak. İkinci tur seçimlerde Petro yarışı kazanırsa ülke tarihinde ilk kez solcu bir cumhurbaşkanı seçilmiş olacak

Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro; yoksulluk, şiddet, kentlerdeki suç oranları ve yolsuzluk karşısında umut veren lider olarak seçmenin karşısına çıkmıştı.

Bogota'da oy kullanan Petro, "İki seçenek var: Birisi Kolombiya'da işler nasıl yürüyorsa öyle bırakmak, ki bana göre bu daha çok yolsuzluk, daha çok şiddet ve açlık demek. Diğer seçenek ise Kolombiya'yı değiştirmek, refaha ve demokrasiye kavuşturmak" dedi.

50 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40'ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dünya Bankası'na göre, Kolombiya eşitsizliklerin en yüksek seviyede yaşandığı ülkeler arasında.

Petro sandık sonuçlarının ardından konuşma yaptı. (AA)Petro sandık sonuçlarının ardından konuşma yaptı. (AA)

GUSTAVO PETRO KİMDİR?

Kolombiya'nın kuzey kesimindeki Córdoba yönetim birimindeki Ciénaga de Oro'da dünyaya geldi. Ailesi, 1970'lerde daha iyi bir gelecek için başkent Bogotá'nın kuzeyindeki Zipaquirá'ya göç etti. 17 yaşındayken devrimci bir gerilla örgütü olan 19 Nisan Hareketi'ne (M-19) katıldı. 1985'te yasadışı olarak silah bulundurmak nedeniyle tutuklandı ve 18 ay hapis cezasına mahkum oldu. Universidad Externado de Colombia'dan ekonomi bölümünden mezun oldu, Universidad Javeriana'da ekonomi dakında master derecesi aldı. Belçika ve İspanya'da doktora çalışması yaptı.

M-19 Hareketinin dağılmasından sonra aralarında Petro'nun da olduğu bazı eski üyeler M-19 Demokratik İttifakı adlı bir siyasi parti kurdular. M-19,1991'deki Kolombiya Temsilciler Meclisi seçimlerinde Cundinamarca'dan hatırı sayılı sayıda temsilcilik kazandı. Petro da aynı seçimde ilk kez Temsilciler Meclisi'ne seçildi.

2002'de, diğer eski M-19 üyeleri ve meslektaşı Antonio Navarro Wolff birlikte kurdukları Vía Alterna üyesi olarak Bogotá'dan Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 2003 yılında Vía Alterna üyesi olarak Frente Social y Político ile birlikte Bağımsız Demokratik Kutup (Polo Democrático Independiente, (PDI),) adlı seçim ittifakını oluşturdu. Bu ittifak 2005'te Alternativa Democrática'nın da katılımıyla daha fazla sol görüşlü figürün katıldığı Alternatif Demokratik Kutup adını aldı.

2006 Kolombiya parlamento seçimlerinde ikinci en yüksek oyu aldı. Senatör olarak Álvaro Uribe hükümetine karşı sert bir muhalefet yürüttü.

2008'de, 2010 yılında yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgilendiğini açıkladı. Alternatif Demokratik Kutup'un ön seçimlerinde Carlos Gaviria'yı yenerek ittifakın başkanlık seçimlerindeki adayı oldu. 30 Mayıs 2010 tarihinde yapılan seçimlerde Petro, 1,331,267 oy ve yüzde 9.1 oy oranıyla dördüncü oldu.

30 Ekim 2011'de yapılan Bogotá belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 32 oy oranıyla başkan seçildi. 1 Ocak 2012'de belediye başkanlığı görevine başladı. Görevi sırasında muhalefet partileri tarafından başlatılan azil kampanyasıyla karşı karşıya kaldı. Yasal sürecin başlatılabilmesi için gerekli imza sayısına ulaşılmasıyla, yasaların öngördüğü şeklide, 9 Aralık 2013'te genel müfettiş Alejandro Ordóñez Maldonado tarafından görevinden uzaklaştırıldı ve 15 yıl boyunca siyasi faaliyetlerden men edildi.[6] Müfetttişin kararı tartışmalı, siyasi ve demokratik olmadığı gerekçesiyle Petro lehine bir dizi protestoya neden oldu.

Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu, Genel Müfettiş Ordoñez tarafından uygulanan yaptırımı askıya alan bir ihtiyati tedbir kararı verilmesine rağmen, Başkan Juan Manuel Santos görevden almayı onayladı ve Petro 19 Mart 2014'te görevden alındı.

Başkan Santos tarafından Belediye Başkanlığı görevinde vekaleten Çalışma Bakanı Rafael Pardo atadı. 19 Nisan 2014'te, Bogota Yüksek Mahkemesi'nden bir sulh yargıcı, başkana Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu tarafından belirlenen tavsiyelere uymasını emretti. Petro, 23 Nisan 2014'te belediye başkanı olarak görevine iade edildi ve görev süresini tamamladı.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olan Petro, seçimin ilk turunu ikinci sırada tamamlayarak ikinci tura kaldı. Petro'nun seçim kampanyası herkes için sağlık hizmeti, kamu bankacılığı, yeşil enerji yatırımlarına olanak vermek için madencilik alanlarının genişletilmesi taleplerinin reddedilmesi ve toprak reformu konularının üzerinde durdu. İkinci turda Petro oyların yüzde 41,8'ini alırken, merkez sağ rakibi Iván Duque oyların yüzde 54'ünü alarak seçimi kazandı.

Kaynak: AA, BBC Türkçe, Wikipedia