Kolombiya’da yarın başkanlık seçimi var. Sol ittifak Tarihsel Pakt’ın adayı Petro önde gidiyor. Pakt’ın üyesi Cabeza, “Yıllarca diktatörlük altında yaşadık. Artık yeter. Ülkenin tarihini değiştireceğiz” diyor.

Kolombiya'da sol ittifak zafere hazırlanıyor: Umut yeşertildi, tarih yazacağız!

Yaren ÇOLAK

Pek çok Güney Amerika ülkesinin aksine Kolombiya’nın hiç solcu başkanı olmadı. ABD’nin ‘arka bahçesi’nde 2000’li yıllardan itibaren esen “pembe-kızıl” sol dalga pek çok ülkeyi etkisi altına alırken, Kolombiya hep sağcı iktidarların elinde kaldı. Marksist gerilla örgütleri FARC ve ELN ile yaşanan kanlı savaşın da etkisiyle sağcı lider ve partiler ABD emperyalizminin de etkisiyle ülkeyi domine etti. ABD’nin Güney Amerika’daki sadık müttefiki Kolombiya devleti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması sonrası değişim istekleri kendisini dayatmaya başladı. FARC, Parlamento’ya girerken silahların susmasının da etkisiyle toplumsal muhalefet bileşenleri ayağa kalkmaya başladılar.

FARC ve ELN ile yaşanan çatışmalar üzerinden ülkeyi konsolide eden sağcı liderlerin ellerindeki “güvenlik”, “ulusal beka” argümanları alınmış oldu. Bunun ilk etkisi geçen aylarda zamlara ve pahalılığa karşı haftalar süren halk ayaklanmasında görüldü, ardından da mart ayında gerçekleştirilen Kongre seçimlerinde. Sol ittifak Senato ve Temsilciler Meclisi’nde önemli üstünlük elde etti. Kendisi de 1990’da silah bırakan M-19 gerilla örgütünün gerillası olan eski Bogota Belediye Başkanı ve senatör olan Gustavo Petro marttaki başkanlık ön seçiminde 4,49 milyon oyla zafer kazandı.

Tarihsel Pakt’ın Cordoba Temsilciler Meclisi Aday Adayı Yessica CabezaTarihsel Pakt’ın Cordoba Temsilciler Meclisi Aday Adayı Yessica Cabeza

ARTIK YETER DİYORUZ

Tarihsel Pakt’ın Cordoba Temsilciler Meclisi Aday Adayı Yessica Cabeza, “Kolombiya’nın tarihini değiştireceğiz” dedi. Yıllarca bir diktatörlük altında yaşadıklarını ve artık buna yeter dediklerini kaydeden Cabeza, “Ataerkil siyaseti yıkacağız. Kadınların olduğu bir hükümet kuracağız. Bugün tarihin en yüksek işsizlik ve yoksulluk oranlarına sahibiz. 20 milyondan fazla Kolombiyalı açlık sınırının altında yaşıyor. Yıllardır iktidarı ellerinde bulunduranlar halkı bu açlığa mahkûm etti. Sağcılar tüm devlete, kurumlara çöktü. Artık yeter, pazar günü sandıkta cevabı vereceğiz. Sokağa özgürleşmeye çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Hukukun, adaletin çöktüğünü vurgulayan Cabeza, “Ülkede hukuk kalmadı. Hesap sormak isteyene ise sopa gösterildi. Polis sokağa çıkana en sert şekilde müdahale etti. Öyle ki bugüne kadar ordu 6 bin 402 yargısız infazı itiraf etti. Hükümeti protesto etmek halk için korkutucu bir hal aldı ama korkmuyoruz” şeklinde konuştu.

umut-yesertildi-tarih-yazacagiz-1021451-1.

BARIŞI İNŞA EDECEĞİZ

Cabeza, Tarihsel Pakt’ın seçimden zaferle ayrılması durumunda gerilla mücadelesi veren FARC-EP ve ELN gibi örgütlerle diyalog kurarak barışı birlikte inşa edeceklerini söyledi.

Halkın Petro Gustavo’nun yanında olduğunu vurgulayan Cabeza, ülkede yükselen sol dalganın büyük bir umut yeşerttiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Tarihsel olarak Kolombiya'da aşırı sağ iktidarlar tarafından yönetildik Tarihsel Pakt’la beraber değişim için mücadele edeceğiz. Halk Gustavo’ya oy verecek çünkü bu değişimi istiyor.”

umut-yesertildi-tarih-yazacagiz-1021454-1.

Cabeza, Gustavo’nun herkesin adayı olduğunu şu şekilde aktarıyor: “Tarihsel Pakt, LGBTİ+’ları, köylüleri, kadınları, işçileri, ekoloji mücadelesi verenleri kısacası ülkesini seven ve ‘değişimi’ isteyen herkesi kapsıyor. Bir rejime karşı halkın birliği.”

umut-yesertildi-tarih-yazacagiz-1021453-1.

SOLUN GENİŞ İTTİFAKI TARİHSEL PAKT NEDİR?

Tarihsel Pakt, sosyalistler, sosyal demokratlar, ezilenler, toplumsal hareketler, yerliler, feministler, LGBTİ+’ler ve ekolojistlerin desteklediği geniş bir birliktelik. Pakt’ta Hümanist Kolombiya, Yurtseverler Birliği-Komünist Parti, Demokratik Alternatif Kutup, Yerli ve Sosyal Alternatif Hareket, Kolombiya İşçi Partisi, Demokratik Birlik, Hepimiz Kolombiya’yız gibi parti ve gruplar yer alıyor. Yaklaşık 50 milyon nüfuslu ülkede 21 milyon kişi ayda 84 ABD doları kazanıyor. Ülkede geçen yıl 145 insan hakları savunucusu suikastlar sonucu hayatını kaybederken bu yıl da onlarca yerli lider silahlı saldırılarla hedef alındı. Bu nedenle seçimler ülkedeki işsizlik, yoksulluk ve cinayetlerin seyri açısından da kritik görülüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre nüfusun yüzde 42,5’i yoksulluk sınırında yaşıyor.