Kolombiya’da 21 Kasım 2019’dan bu yana dördüncü kez genel grev ilan edildi. Sadece Başkent Bogota’da 20 farklı noktada eylem yapıldı

Kolombiya’da son iki ayda 4. genel grev: Yüzbinler sokağa çıktı

Kolombiya'da genel grev çerçevesinde ülke çapında protestolar yapılırken, başkent Bogota'da göstericilerle polis arasındaki çatışmada 8 kişi yaralandı, 86 gösterici gözaltına alındı.

Nüfusu 49 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da, 21 Kasım 2019'dan bu yana 4 kez greve giden ülkenin en büyük sendikası Kolombiya Birleşik İşçi Merkezinin (CUT) yeniden ilan ettiği bir günlük genel grev nedeniyle başta Bogota olmak üzere Medellin, Cali, Barranquilla ve Cartagena gibi büyük şehirler ve birçok kentte hükümet karşıtı konser, yürüyüş ve miting düzenlendi.

Eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleriyle (FARC) yapılan barış anlaşmasının tam uygulanmadığı iddiaları ile toplum liderlerine suikastlerin devam etmesi dolayısıyla hoşnutsuzluk ve Devlet Başkanı Ivan Duque yönetiminin ekonomi politikalarına itiraz nedeniyle yapılan protestolara yüzbinlerce Kolombiyalı katıldı.

Yürüyüş, miting ve konserlerle 20 farklı noktada eylem yapılan Bogota'nın tarihi merkezi, 26. ve 13. Cadde ile Suba ilçesinde ise polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalar yaklaşık 5 saat sürdü.

Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez, yaptığı açıklamada, kent genelindeki protestolardan 4'üne müdahale edildiğini söyledi. Lopez, olaylarda 1'i polis 8 kişinin yaralandığını ve 86 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

kolombiya-da-son-iki-ayda-4-genel-grev-yuzbinler-sokaga-cikti-678304-1.

İLK GENEL GREV KASIM’DAYDI

Kolombiya'da son aylarda farklı bölgelerde düzenlenen protesto gösterileri, 21 Kasım 2019'da ilan edilen ilk genel grevle başlamıştı.

Birkaç gün önce hükümetle müzakere masasına oturan sendikalar, özelleştirmelerden vazgeçilmesi, son 3 yılda öğrenciler ve yerlilerle varılan mutabakatlara sadık kalınması, barış anlaşmasının uygulanması, toplum liderleri ve muhtarlara yönelik suikastler karşısında adım atılması, göstericilere yönelik şiddet uygulamakla suçlanan Kolombiya Polisi Toplumsal Olaylara Müdahale Birimi ESMAD'ın lağvedilmesi, emeklilik ve ücretlerle ilgili yasa tasarısının geri çekilmesi ve vergilerin hafifletilmesi gibi taleplerde bulunuyor.

kolombiya-da-son-iki-ayda-4-genel-grev-yuzbinler-sokaga-cikti-678305-1.