Kolombiya’da taraflar masada

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimlerin “ulusal grev” çağrısı sonrası hükümetin vergi ve sağlık reformu planına karşı başlayan eylemlerde taraflar ilk kez masaya oturdu. Devlet Başkanı Ivan Duque, 2 Mayıs’ta vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararının ardından görüşmeyi reddettiği taraflarla önceki gün buluştu.

Görüşme sonrasında Twitter hesabından açıklama yapan Duque, “Çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı, görüşmeye ilişkin başka ayrıntı verilmedi. Hükümet yetkilileri de yarın sendikaların ve diğer muhalif örgütlerin oluşturduğu ulusal grev komitesiyle bir araya gelecek. Aralarında siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu muhaliflerse, yönetimin yoksulluk, işsizlik ve polis şiddetine karşı harekete geçmesini istediklerini belirtiyor. Yeşiller Partisi’nden Kongre üyesi Katherine Miranda, “Hükümet ikiyüzlü. Gündüz diyalog önerirken gece saldırıyor” dedi. Merkezi İşçi Sendikası Başkanı Francisco Maltes de hafta içinde yaptığı açıklamada sonuç alana dek gösterileri sürdüreceklerini açıklamıştı.

KAÇIRILANLAR İŞKENCEYE UĞRUYOR

Öte yandan protestolarda kaybolan kişi sayısı 400’e yükseldi. Kolombiya Zorla Kaybetme Çalışma Grubu (MTDF) daha sonra ortaya çıkan bazı protestocuların polisin yanı sıra sivil kıyafetli kişiler tarafından resmi olmayan yerlere götürülüp burada işkence gördüklerini aktardı. Açıklamada, “Bazıları spor salonlarında ve özel evlerde sivil kıyafetli kişiler tarafından tutulduklarını anlattı” denildi. Bazı kadınların da gözaltında tutuldukları sırada cinsel şiddete maruz kaldıkları aktarıldı. MTDF, hükümete çağrı yaparak ortadan kaybolma vakalarının ve protestolar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılmasını istedi. 37 hayatını kaybettiği protestolarda ortadan kaybolan iki kişinin cansız bedenleri, 4 Mayıs’ta bir nehir kenarında bulunmuştu.