Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da üçüncü kez greve gidilirken Haiti’de de yoksulluğa karşı halk sokaklara çıktı. Şili’de kadınlar cinsel saldırılara karşı eylemleriyle dikkat çekti

Kolombiya, Haiti, Şili de sokakta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya'da sendikaların yanı sıra öğrenci grupları ve yerli örgütlerin ilan ettiği üçüncü grev çerçevesinde ülke genelinde dün hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi. Başkent Bogota'nın yanı sıra Bucaramanga, Cali, Medellin, Villavicencio, Manizales, Pereira, Tunja ve Cartagena gibi önemli şehirlerde bir günlük grev yapıldı. Ülkenin Cauca Yönetim Bölgesi kırsalından gelen yerli temsilcilerinin de destek verdiği grevde insani hak ve talepler bir kez daha dile getirildi.

Talepler şöyle duyuruldu: "Özelleştirmelerden vazgeçilmesi. Son iki yılda öğrenciler ve yerlilerle varılan mutabakatlara sadık kalınması. Barış anlaşmasının uygulanması, toplum liderleri ve muhtarlara yönelik suikastlar karşısında adım atılması. Göstericilere yönelik şiddet uygulamakla suçlanan müdahale birimi ESMAD'ın lağvedilmesi. Emeklilik ve ücretlerle ilgili yasa tasarısının geri çekilmesi ve vergilerin hafifletilmesi."

HAİTİ DE EYLEMDE

Güney Amerika'nın yoksul ülkesi Haiti'de de yurttaşlar artan işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerine erişimde aksamalar nedeniyle sokaklarda protesto gösterileri düzenledi. Başkent Port-au-Prince'deki uluslararası havaalanının yanında düzenlenen protestoda polisle göstericiler arasında çatışma meydana geldi.

Protestolara katılan Wandy Drelien isimli genç yurttaş, "Yemek yiyemediğimiz ve para alamadığımız bir sisteme karşı savaşıyoruz. Bu yüzden caddelere çıktık. Başkan Jovenel Moise bizim için çalışmıyor" sözleriyle dikkat çekti.

ŞİLİ'DE KADINLAR SOKAKTA

Şili'nin başkenti Santiago'da bulunan ulusal stadyumda toplanan binlerce kadın, erkek şiddetine karşı kitlesel bir gösteri gerçekleştirdi.

Santiago genelinden binlerce kadın, siyah kıyafetler ve kırmızı eşarp giymiş halde stadyumda bir araya geldi ve içerisinde "Sorun nerede olduğumda veya nasıl giyindiğimde değil, sen tecavüzcüsün" gibi sözler bulunan marşlarını seslendirdi.

Kadınların eylemi hükümet karşıtı protestolarla birleşti. BM raporuna göre, Latin Amerika’da geçen sene 3 bin 500'den fazla kadın katledildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.