Kolombiya’nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, henüz göreve başlamadan Biden hükümetinin gönderdiği bir heyetle görüştü.

Kolombiya'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Petro, ABD heyetiyle görüştü
Fotoğraf: DepoPhotos

Kolombiya'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ABD Başkanı Joe Biden hükümetinin gönderdiği heyetle bir araya geldi.

Başkent Bogota'ta görüşen Petro ve ABD heyeti, iki ülke ilişkileri, barış, iklim değişikliği, göç ve güvenlik konularını masaya yatırdığı bildirildi.

Görüşmeye; yeni Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, Kolombiya'nın yeni Washington Büyükelçisi Luis Gilberto Murillo, ABD Ulusal Güvenlik Baş Sekreter Yardımcısı Jonathan Finer ve ABD'nin Bogota Büyükelçisi Francisco Palmieri katıldı.

ABD heyetinin Kolombiya'nın yeni hükümetinin isteği üzerine Serbest Ticaret Anlaşması'nın (FTA) gözden geçirilmesi ve iyileştirmesi konusunda istekli olduğu bilgisine yer verildi.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki iş birliğinin arttırılması, yasa dışı mahsullerin ortadan kaldırılması ve yıkıcı grupların kontrol altına alınmasına yönelik konular ele alındı.

Dışişleri Bakanı Leyva, konuya ilişkin açıklamasında, Petro'nun zaferinin barışın kapılarını daha da açtığını belirterek, "Onun yanında olmak bir ayrıcalıktır, izlenecek adımlar onun liderliğinde ele alınıyor ve bunun üzerinde çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANI DUQUE İLE BİR ARAYA GELİNDİ

Mevcut Cumhurbaşkanı Ivan Duque ile öncesinde bir görüşme gerçekleştiren ABD heyeti, Kolombiya hükümetinin iklim kriziyle mücadelede çaba gösterdiğini kaydetti.

Duque'de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Başkan Joe Biden ve yönetimi adına, demokrasinin savunulmasında, iklim kriziyle, ticaret ve göçle mücadelede, ikili gündemimizin öncelikli konularında hükümetimiz için ifade edilen takdir için çok memnunuz" dedi.

YENİ SAVUNMA BAKANI BELLİ OLDU

Öte yandan Petro, Ivan Velasquez Gomez'i yeni Savunma Bakanı olarak atadığını duyurdu.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Petro, "Savunma Bakanımız, adli soruşturmalardan sorumlu Yüksek Mahkeme üyesi ve eski yardımcısıdır. Yolsuzlukla ve cezasızlıkla mücadele komisyonundan sorumlu eski BM Komiseri Dr. Ivan Velasquez Gomez bu göreve atandı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasına kısa süre kala kabinesini neredeyse tamamlayan Petro, 3 yerli temsilciye de kabinesinde yer verdi.

Kolombiya'da 19 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda Tarihsel Pakt Koalisyonunun solcu adayı Petro, yüzde 50,46 oyla ülkenin 60. Cumhurbaşkanı olmaya hak kazanmıştı.

(AA)