Kolombiya'nın Marksist gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) en genç komutanlarından Uriel, ordunun düzenlediği operasyonda hayatını kaybetti.

Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun genç komutanı Uriel, ordunun düzenlediği operasyonda öldürüldü

Kolombiya’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nden (FARC) sonraki en büyük solcu gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) komutanlarından Uriel takma isimli Andres Felipe Vanegas Londono (41), ordunun düzenlediği operasyonda öldürüldü.

Guardian’ın haberine göre, Pasifik kıyısındaki Choco eyaletinde düzenlenen operasyonun ardından açıklamalarda bulunan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, 41 yaşındaki komutan Uriel’in öldüğünü duyurdu.

UYUŞTURUCU KARTELLERİYLE SAVAŞIYORDU

Ülkenin en büyük uyuşturucu çetelerine karşı savaşman Vanegas’ın geçen yıl 21 kişinin öldüğü Bogota’daki polis akademisi saldırısından sorumlu olduğunu belirten Duque, "Bugün Kolombiya’nın en tehlikeli suçlularından birinin öldüğünü öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

Halkı diğer ELN üyelerini teşhis etmeye çağıran Başkan Duque, Uriel’in bulunduğu yeri bildirenlere taahhüt ettikleri para ödülünü vereceklerini söyledi.

ELN, SİLAH BIRAKMA KARARINI REDDETMİŞTİ

1964’te Kolombiya’daki sol yanlısı rahipler tarafından kurulan ve 2020 yılında 2 bin 300 savaşçısı olduğu tahmin edilen ELN, ülkenin en büyük gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) 2016 yılında hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakma kararı alması sonrasında, silah bırakmayacaklarını ve savaşı sürdüreceklerini savunmuştu.

Ülkenin yüzde 10’unda etkili olan ve kırsal bölgelerde önemli desteğe sahip ELN’nin 2019 yılında polis okuluna düzenlediği saldırı sonrası Kolombiya hükümeti, örgüt ile olan barış görüşmelerinin sonlandırıldığını açıklamıştı. Örgüt, son olarak temmuz ayında koronavirüs salgını nedeniyle Kolombiya hükümetine ateşkes anlaşması imzalayı önermiş ancak hükümet kanadı bu teklifi reddetmişti.

URİEL KİMDİR?

Sosyal medyada aktif kullanan Vanegas, Marksist gerilla örgütü ELN’nin genç kuşağının en tanınan ismiydi. Uriel’in lideri olduğu Choco’daki gerillalar, ülkenin en büyük uyuşturucu çetelerinden Clan del Golfo’yla da savaşıyordu.