Bugün Hasta Hakları Günü. Kol kırığı ile hastaneye başvuran eşi Gamze Uğurlu Urhan’ın ölümle pençeleştiğini belirten Halis Urhan, “Eşimin kolunu kurtarmak isterken canının derdine düştük” diye konuştu

‘Kolu kurtulsun isterken canının derdine düştük’

Burcu Cansu / burcucansu@birgun.net / @burcu_cansu

Geçirdiği trafik kazası sonucunda parçalı kol kırığı teşhisiyle hastaneye başvurduktan sonra komaya giren bir çocuk annesi doktor Gamze Uğurlu Urhan’ın eşi Halis Urhan, “Gamze’nin ağır koma hali devam ediyor” dedi. Eşinin, Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) yoğun bakım ünitesinden anestezi yoğun bakım ünitesine alındığını ifade eden Urhan, “Çoklu organ yetmezliği nedeniyle eşimin yaşama şansının azaldığı, komadan çıksa bile yatakta bakıma muhtaç hale gelebileceği bilgisi verildi” diye konuştu.

Sadece parçalı kol kırığı nedeniyle ile hastaneye başvurduklarını, eşinin kolunu kurtarmak isterken canının derdine düştüklerini belirten Halis Urhan, Hasta Hakları Günü’nde BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Hastamızın KVC yoğun bakımında kaderine terk edildiği düşüncesindeyiz. Görevli personelin, görevini ihmal edenlerin, yanlış yapanların soruşturulmasını talep ediyorum” dedi.

Altı yaşında bir çocukları olduğunu ve eşinin henüz 48 yaşında olduğu ifade eden Urhan, hastane sürecinde yaşananları şöyle özetledi:

“Gamze, 12 Eylül’de bir trafik kazası geçirdi. Kaza sonrası sağ kolunda parçalı kırık oluştu. İlk müdahalede, sağ kolunda omuz altından parçalı kırık olduğu, herhangi bir duyu kaybı ve dolaşım bozukluğu olmadığı tespit edildi. Defalarca ameliyat oldu. Atardamarı kesildi. Damar nakli ameliyatları başarılı sonuçlanmadı. Enfeksiyon kaptı. Yoğun bakıma alındığında komaya girdi. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Alanya Başkent Hastanesi’ne ve en son da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Akdeniz Üniversitesi’ne geldiğimizde ‘kurtulacak’ demiştik. Komada yatarken kolunu kaybedeceğinin bilgisi verildi.

Dün de anestezi yoğun bakım ünitesine alındı. Buradan, ‘Beyin ile ilgili hiçbir olumlu gelişme olmadığı, akciğerlerin yüzde 60 zarar gördüğü, karaciğerin kısmi hasar gördüğü’ belirtildi. Çoklu organ yetmezliği sebebiyle eşimin yaşama şansının azaldığı ve her şey yolunda gitse bile yatakta bakıma muhtaç hale gelebileceği bilgisi verildi.”

“Cihazlarımız uyarı vermedi”

Eşi ile en son 2 Ekim’de iletişim kurabildiğini belirten Urhan, “Öğle ziyareti sırasında ‘beni duyuyor musun’ diye sorduğumda gözlerini açıp yumdu” dedi. O sırada eşinin burun kanaması olduğunu belirten Urhan, şunları söyledi:

“Akşam saatlerinde eşim Glaskov 3 (beyin ölümü gerçekleşmek üzere) seviyesine geldiğinde beyin kanaması teşhisi ile ameliyata alındı. İki buçuk saat süren ameliyat sonrası yoğun bakıma alındı. Yoğun bakım çalışanlarına ‘Neden Glaskov 3 seviyesine gelene kadar beyin kanaması fark edilmedi?’ diye sorduğumda, ‘Cihazlarımız uyarı vermedi’ diye cevap verdiler. Görevli personelin, görevini ihmal edenlerin, yanlış yapanların soruşturma ile tespitini talep ediyorum.”