TBMM Adalet Komisyonu’nda “çoklu baro" teklifi görüşmeleri sırasında CHP milletvekilleri, AKP ve MHP’li milletvekillerine cübbe ve dikiş seti vererek tasarıyı protesto etti.

Komisyon’da ‘düğmeli cübbe’ protestosu: Saray’a gönderin

TBMM Adalet Komisyonu’nda “çoklu baro" teklifi görüşmeleri sırasında CHP milletvekilleri, AKP ve MHP’li milletvekillerine cübbe ve dikiş seti vererek tasarıyı protesto etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Gelin bu cübbenin düğmeli bir cübbe olmasının önüne geçelim” dedi.

Komisyonda, 28 maddeden oluşan teklifin görüşülmesine devam ediliyor. COVİD-19 salgını nedeniyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu’nda yapılan toplantılarda, ilk gün teklifin geneli üzerinde görüşüldü. İkinci ve üçüncü günün toplantılarında, ilk 17 madde müzakere edildi ve AKP ile MHP oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, "5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla yeni baronun kurulması” da yer aldı.

“CÜBBENİN DÜĞMESİZLİĞİ SAYGI DUYULACAK BİR ŞEYDİR”

Toplantının dördüncü gününe CHP milletvekilerinin “cübbeli protestosu” damga vurdu. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, avukat cübbesi giydi ve şöyle dedi:

“Avukatlık Kanunu’nda bize dayatılan değişiklik, ihtiyaç değil, hırsın ve kavganın sonucudur. Biz ülkenin özgürlüğüne yakışır yasaları çıkarsın istiyoruz. Biz ayrışmak istemiyoruz, üretime dönük yasaları, bir arada ve birlikte çıkarmak istiyoruz. Kararların TBMM’den alınmasını istiyoruz. Bu cübbe adaleti temsil ediyor. İster yoksul olun ister zengin, bu cübbeyle karşılaştığınız zaman sizi koruyacak ve adaletin sizi savunacak olduğunu görüyorsunuz. Bu cübbede düğme yoktur. Bu, saygı duyacağınız bir şeydir. Bu tasarı, bu cübbeyi giyen avukatları siyasallaşatırıyor ve ayrıştırıyor. Hakim olanların karşısında bu cübbeyi iliklemek düşüncesi hasıl olursa, o zaman büyük sıkıntı olur. Burada düğmesi, iğne ve ipliği var. Biz bunu reddediyoruz. Daha güçlü bir Türkiye için birlikte olmak gerekiyor. Gelin, bu cübbenin düğmeli bir cübbe olmasının önüne geçelim.”

“SİZ DÜĞME DİKİYORSUNUZ”

Özkoç’un konuşmasıyla CHP’li milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Yılmaz Tunç ve AKP ile MHP’li milletvekillerine TBMM Çankaya kapısı önünde direnişe devam eden baro başkanlarının ilettiği cübbenin yanında düğme, iğne ve iplikten oluşan dikiş seti verdi.

Komisyon Başkanvekili Tunç’un “Hiç kimse o cübbeye düğme dikemez” demesi üzerine CHP’li milletvekillerinden “Siz dikiyorsunuz” sesleri yükseldi.

“İLGİLİ YERLERE GÖNDERİLECEKTİR”

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Meclis’te ifade özgürlüğü sonuna kadar kullanılır. Bir kanunu sabaha kadar müzakare ediyoruz. Toleranslıyız. Yapılan birden fazla baroların kurulmasına ilişkin bir düzenleme. Baroların siyaset yapılabileceğinden tutun da adaletin olmayacağına kadar pek çok yorum yapıldı. Bu yorumlar bizi bağlayan yorumlar değildir. Az önce bu söylemlerini güçlü kılmak adına cübbe ve makaralar dağıtıldı. Bu makaraları, yıllardır avukatların meslek sorunlarından ziyade Türkiye’nin siyasetiyle ilgilenen baro başkanlarına, vermek daha uygun olur. Yanlış adrese geldi. Arkadaşlarımız bunları toplayıp ilgili yerlere gönderilecektir” diye konuştu.

CHP, HDP ve İYİ Partili milletvekilleri, “Saray’a gönderin” tepkisi gösterdi.

Komisyon Başkanvekili Tunç ile AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer arasında da ilginç bir diyalog yaşandı. Tamer’in de cübbe giymesi üzerine Tunç, “İsmail Bey, siz doktorsunuz” esprisi yaptı.

Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise “O makara başka bir şey. Cübbenin düğmesinin olmaması, vicdanı ve tarafsızlığı sembol eder. CHP en demokratik eylemini yapmıştır” dedi.

CHP’li milletvekilleri, avukatlık yemin metninde yer alan “Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallara uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine and içerim” ifadelerinin yer aldığı yaka kartlıklarını da cübbelerinin üzerine taktı.

(Şeyma Paşayiğit-ANKA)