SGK'nin EYT ilgili kanun teklifi hakkında hazırladığı etki analizine göre, düzenleme yürürlüğe girdiği zaman 2,2 milyon kişinin 'hemen' emekli olabileceği belirtildi. 2,2 milyon kişinin hemen mi, yıl içinde mi emekli olacağına ilişkin tartışma çıktı. AKP'li Akbaşoğlu sözünün çarpıtıldığını ileri sürerken, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Kürşad Yılmaz’ın imzasının bulunduğu etki analizindeki “hemen” ifadesini okudu.

Komisyonda 'hemen' tartışması: 2,2 milyon EYT'li hemen mi, yıl içinde mi emekli olacak?
Fotoğraf: Depophotos

Milyonlarca EYT’liyi ilgilendiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor.

SGK Başkanı Kürşad Arat’ın komisyona sunduğu etki analizine göre, yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte prim gün sayısını tamamlayan 2,2 milyon kişi, teklif yürürlüğe girer girmez hemen emekli olabilecek.

Bunların 1,7 milyonu işçi, 89 bini kendi nam ve hesabına çalışan esnaf gibi 4B’liler, 496 bini ise memur. Teklif mart ayında yürürlüğe girerse hemen olacak 2,2 milyon kişinin kamuya bu yılki toplam maliyeti 194,4 milyar lira olacak. SGK, çalışan EYT’lilerin emekli olması nedeniyle bu yıl 45,5 milyar lira prim kaybı yaşayacak. EYT düzenlemesinden yararlananların tamamının çalışmaya devam etmesi durumunda kamuya 10 aylık maliyeti 6,3 milyar lira, yüzde 75’nin devam etmesi durumunda ise 4,7 milyar lira olacak.

Ayrıca 3,5 milyonu işçi, 619 milyonu 4B’li, 669 bini memur olmak üzere emekli olmayı bekleyen 4,8 milyon kişi daha var.

Emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların en son çalıştıkları iş yerlerinde çalışmaya devam etmeleri halinde, bu sigortalıları istihdam eden işverenlere 5 puanlık sosyal güvenlik prim desteği verilecek. Bu desteğin Hazine’ye ek yük getirmeyeceği öngörülüyor.

Analizde, EYT'lilerin yaş ortalamasına ilişkin, "2,2 milyon sigortalının ortalama yaşı 48,5 ve ortalama emekliliğe kalan süresi ise 6,3 yıldır. Ülkemizde mevcut durumda yıl içinde emekli olanların ortalama yaşı kadınlarda 54,1, erkeklerde ise 54,3’tür. Hemen emekli olabilecek 1,7 milyon işçinin yaklaşık yüzde 87’si (1,4 milyon) aktif çalışma hayatında yer almaktadır" denildi.

TARTIŞMA ÇIKTI

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın “2 milyon 250 bin kişiyi kaç ayda emekli edeceksiniz?” sorusuna Arat, “2 milyon 250 bin kişi 2023 yılı içerisinde prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini sağlayacak kişi. Bunların bir kısmı ekim, aralık ayında sağlayacak kişiler. Bu 2023 yılı içerisinde söylediğim rakam. Biz arkadaşlarımızca bunun hazırlığını yapıyoruz” diye yanıt verdi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, sunumunda kendi sözünü çarpıtıldığını kaydederek, “Çarpıtmayı ahlaki mesele olarak görüyorum. 2023 yılı içerisinde 2 milyon 250 bin kişi çok açık” diye konuştu.

Paylan, Akbaşoğlu’na etki analizindeki “Hemen emekli olacak” dediğini tutanaktan okuyarak, “Hemen diyorsunuz, kim ahlaki çarpıtmadan söz ediyor” diye Akbaşoğlu’na tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Öyle bir ifade geçmiş, bunu o kadar büyütmenin de anlamı yok” diye tartışmayı sakinleştirmeye çalıştı. Yılmaz, “Sayın Paylan o teknik arkadaşlarımızın hazırladığı bir not” dedi. Ancak etki analizinin altında SGK Başkanı Arat’ın imzası bulunuyor.

Analizdeki tam ifade şöyle:

“Yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişi bulunmaktadır. Hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişinin, 1,7 milyonu 4/A’lı, 89 bini 4/B’li, 496 bini ise 4/C’lidir. 4/A’lı 3,5 milyon, 4/B’li 619 bin, 4/C ise 669 Bin olmak üzere, emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan toplam 4,8 milyon kişinin bulunduğu tespit edilmiştir.”

(ANKA)