AKP’nin son 10 yıllık dış politikası, birbiriyle büyük açı farkları taşıyan makas değişiklikleriyle dolu. 10 yıl önce “Komşularla sıfır sorun” diye çıkılan yolun sonu “Değerli yalnızlık”ta son bulmuştu. Dış politika için belirlenen yeni motto ise “Sorunsuz çember.”

‘Komşularla sıfır sorun’dan ‘değerli yalnızlık’a geçilmişti: Dış politikada yeni motto ‘sorunsuz çember’

HABER MERKEZİ

AKP’nin dış politikadaki yeni hamleleri, son 10 yıllık dönemde üçüncü kez hat değiştirildiğine işaret ediyor. Yeni dönemin sloganı ise “Sorunsuz çember.”

1. EVRE: KOMŞULARLA SIFIR SORUN

Ortadoğu’daki isyanlar sürecinde Türkiye’nin İhvan merkezli bir strateji benimsemesinde payı olan, Suriye iç savaşında Türkiye’yi taraf haline getiren isimlerden biri bugün Gelecek Partisi Genel Başkanı olarak muhalefette yer alan Ahmet Davutoğlu. Türkiye dış politikasının 2010’lu yılların başındaki sloganı da Ahmet Davutoğlu tarafından belirlenmişti; “Komşularla sıfır sorun.”

Ancak Ortadoğu’daki halk ayaklanmaları ve sonrasında başlayan süreç, Türkiye’yi giderek başta komşularıyla olmak üzere bölge ülkeleriyle çatışmalı bir ilişki içine sokmuştu.

2. EVRE: DEĞERLİ YALNIZLIK

Bu gelişmelerin ardından ise AKP, dış politika için 2013’te yeni bir motto belirledi; “Değerli yalnızlık.”

Bu sloganı ortaya atan ise, bugün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olan, o günlerde ise dönemin Başbakanı Erdoğan’ın dış politika başdanışmanı ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı görevlerini sürdüren İbrahim Kalın olmuştu.

Kalın, bu yeni konsepti attığı bir tweet ile ortaya koymuştu: “‘Türkiye Ortadoğu'da yalnız kaldı’ iddiası doğru değil ama eğer bu bir eleştiri ise o zaman söylemek gerekir. Bu, değerli bir yalnızlıktır.”

3. EVRE: SORUNSUZ ÇEMBER

Bugün ise dış politika için yeni bir ‘motto’ ortaya atıldı: “Sorunsuz çember.”

Hürriyet’te yer alan habere göre, yeni açılımlar kapsamında birkaç hafta önce Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen brifingde, Türkiye’de yaşanan sorunlara dış politikayla birlikte çözüm bulunacağı görüşü hâkim oldu. Türkiye’nin çevresinde ‘sorunsuz bir çember’ oluşturulması gerektiği vurgulandı. Ardından Ermenistan, İsrail, Libya’ya ilişkin gelişmeleri geldi.

Habere göre hükümetin son günlerde hızlanan dış politikada ilişkileri düzeltmeye yönelik adımlarının temeli, birkaç hafta önce yapılan bu toplantılarda atıldı.

Edinilen bilgiye göre, sıkıntılı başlıkların çözümü için Cumhurbaşkanlığı’nda geniş bir brifing gerçekleştirildi. Türkiye’nin çevresinde, sorunsuz bir çember oluşturması gerektiğine vurgu yapıldı.

Toplantının ana başlıklarını ise hükümetin Ermenistan, İsrail, Libya, Mısır ve Körfez ülkelerine yönelik atacağı adımlar oluşturdu. ABD ve AB ile ilişkiler öncelikler listesinde yer almadı.

Toplantıda ülkelere dair oluşan plan ve görüşlerin şöyle olduğu belirtildi:

ERMENİSTAN: Ermenistan’la başlatılacak karşılıklı uçak seferleri ilk adım olarak kararlaştırıldı. Bu arada, Ermenilerin tarihi açıdan çok önemsediği Kars yakınlarındaki köprü ve bina gibi bazı tarihi yapıların da restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlandı. Ticari ilişkiler de eş zamanlı arttırılacak.

İSRAİL: İsrail’le ilişkilerde ilk adım, İstanbul’da iki İsrailli turistin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evinin fotoğrafını çektiği iddiasıyla başlayan sorunun çözümüyle atıldı. İki ülke liderlerinin telefon görüşmesi süreci hızlandırdı, bunu Dışişleri Bakanlarının görüşmesi izledi. İkinci aşamanın büyükelçilerin atanmasıyla olacağı belirtiliyor.

LİBYA: Türkiye’nin hem Doğu Akdeniz projesi hem Afrika’ya açılan kapı olması nedeniyle Libya ile olan ilişkilerini daha da geliştirme planı yaptığı belirtiliyor. Türk hükümetinin, yakın ilişki sürdürdüğü siyasi kanadın seçimi kazanması bekleniyor. Libya’yla ticari ilişkilerin güçlendirilmesi çalışmalarının sürdüğü ifade ediliyor.

MISIR: Mısır’la ilişkilerin iyileştirilmesi ve bölgede denge kurulması planları yapılmasına karşın, bu ülkeye yönelik atılacak adımların zaman alacağı kaydedildi. Körfez ülkelerinde Katar dışında Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni adım atılırken, Suudi Arabistan’ın da bu sürece dahil edilmesi planlanıyor.