Komünist Başkan Maçoğlu’ndan dağ keçilerinin vurulması için açılan ihaleye “İhaleye girecek olanlara çağrımızdır, lütfen bu tür ihalelere girmeyin. Dağ keçileri dâhil hiçbir canlıya dokunmayın. Bir canlının yaşamı hiç kimsenin keyfine, zevkine sunulamaz” sözleriyle tepki gösterdi.

Komünist Başkan’dan ‘katliam ihalesi’ne tepki: Hiçbir canlının hayatı ihaleye çıkarılamaz

Derviş Cemal

Dağ keçilerini avlamak için ihale açılmasına tepki gösteren Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu 13 Temmuz Pazartesi günü yapılması planlanan ihaleye girilmemesi çağrısı yaptı.

“Bizim için her canlı değerlidir. Dersim kültüründe bu canlılara kutsiyet atfedilmiştir” diyen Maçoğlu, “Bir canlının hayatı ihaleye çıkarılabilir mi?, İhaleye girecek olanlara çağrı yapıyoruz, lütfen bu tür ihalelere girmeyin ve bu canlıları öldürmeyin” diye konuştu.

Çengel boynuzlu dağkeçileri ve Bezuvarlar’ın neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu anımsatan Maçoğlu, bu türlerin ‘av’ yerine kesin olarak koruma altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

'DAĞ KEÇİLERİNİ AVLAMAK SUÇTUR'

Bütün demokratik ve resmi haklarını kullanarak ihalenin yapılmaması, iptal edilmesi için çalışacaklarını vurgulayan Maçoğlu, "Şehre gelecek avcıların karşısında olacağız. Bu süreçte kim gelirse gelsin şehre girdiği andan itibaren karşılarında duracağız. Yaban yaşamı hayatımızın soluk borusu, nefesidir, akciğeridir. Bu konuyla ilgili konuşmak bile şaka gibi. Bu canlıların hayatlarını ihaleye çıkarmak akıl alır gibi değil. Dağ keçilerinin avlanmasının ihaleye açılması suçtur, bunu tartışmak bile çok yanlış. Bu coğrafyadaki canları sonlandırmak hangi yasanın gereği olabilir? Ya da hangi birimin spor niyetine, zevki ve keyfine sunulabilir?” ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR CANLI AVLANAMAZ'

Sadece dağ keçilerinin değil her canlının vurulmasına karşı olduklarını belirten Maçoğlu, “Bütün canlılar kendi doğal ortamlarında, iklimlerinde yaşayıp ölmeliler. Bu canlılar yaşlandıkları veya herhangi bir gerekçeyle vurulmaması gerekiyor” dedi.

Kent genelinde hiç kimsenin bu av ihalesini ve avcılığı desteklemediğini, bütün resmi ve sivil kurumların ihaleye karşı çıktığını kaydeden Maçoğlu, geçmiş yıllarda da yapılmak istenen benzer ihalelere büyük tepkiler gösterildiği söyledi. Tepkiler ve toplanan imzalar sonrası avcılığın geçmiş dönemlerde yasaklandığını kaydeden komünist başkan, bu ihalenin de iptali için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

HER KESİMDEN TEPKİ YAĞIYOR

İhaleye her kesimden tepki yağıyor. Yaşam ve doğa savunucuları, kitle örgütleri, hak savunucuları yaptıkları açıklamalarda ihalenin iptal edilmesini isterken sosyal medyada da avcılığın yasaklanması ve ihalenin iptali için çağrılar yapıldı.

Muhalefet partili milletvekilleri de ihaleye tepki gösterdi. HDP Milletvekili Alican Önlü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dersim’de yaban dağ keçilerinin avlanması için yapılacak ihalenin iptal edilmesi için bakanlığa dilekçe verdi.

KATLİAM İHALESİ 13 TEMMUZ’DA

Dersim’nin Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihale 13 Temmuz Pazartesi günü yapılacak.

5 YILDA 1349 YABANCI AVCI GELDİ

Öte yandan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi verilen yanıta öre ülkede 1687 avcı derneğinin ve 227 bin 606 avcının bulunduğu kaydedildi. Yanıtta, 2011-2015 yılları arasında ülkeye gelen 5 bin 349 yabancı avcının geldiği bunlardan 14 milyon 335 bin 232 TL gelir elde edildiği belirtildi.