TKİ’nin Soma’daki işletmesi Ege Linyit İşletmeleri’nde kömürün tonu 2 bin 4 TL’ye çıktı. CHP Manisa Milletvekilli Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise işletmede bayilerine ısınma amaçlı satabileceği miktarda kömür olmadığını söyledi.

Kömür derdi şimdiden yaktı

Aycan KARADAĞ

Havalar ısındı ama yurttaş şimdiden kışın yakacağı kömürü dert ediyor. Ülkede ısınma amaçlı doğalgaz kullanımının yaygın olmasına rağmen halen 20 milyondan fazla yurttaş ısınmada kömür kullanıyor. Kömürde ihtiyacın bir kısmı ithal kömürle karşılanırken bir kısmı yerli linyit ve taş kömürü ile sağlanıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü Soma kömürüne üst üste zam yaparken, özel sektör ve ithal kömür fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor.


Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) Soma’daki işletmesi Ege Linyit İşletmeleri; geçen yıl eylül ayında kömürün tonunu 841 TL’ye satarken, ekim ayında bu fiyat bin TL’ye çıkardı. Bu yıl nisan ayında da 2 bin 4 TL’ye satmaya başladı. Özel firmalarda ise Soma kömürünün fiyatı 3 bin TL’yi bulmuş durumda.

‘YURTTAŞA KÖMÜR YOK’

CHP Manisa Milletvekilli ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise Soma TKİ Ege Linyitleri İşletmesi’nde ısınma amaçlı bayilerine satabileceği miktarda kömür olmadığını söyledi. Bakırlıoğlu, kömür işletmelerinin elindeki kömürü öncelikle termik santrallere, kamu kurumlarına ve sosyal yardımlaşmaya sağladığını ifade etti.

Bakırlıoğlu, “Manisa’nın Soma ilçesinde çıkan kömür, bir diğer ilçemiz Demirci’deki vatandaşa ulaşana kadar fiyat 4 bin 500 TL oluyor. Bayburt’ta çalışmalarımız sırasında vatandaşlarla sohbet ederken kömürün tonunun 7.500 TL olduğunu söylediler. En pahalı kömür markaları arasında yer alan Tayyip marka kömür 7 bin TL’ye satılıyor” dedi.

Bakırlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yurdumuzda iklim şartlarına göre hane başına kömür tüketiminin 4 tona kadar çıkabildiği düşünüldüğünde kömür fiyatlarındaki artışın özellikle dar gelirli aileler üzerinde ne kadar büyük bir yük getireceğini şimdiden söyleyebiliriz. Bırakalım emekliyi, asgari ücretli bile bir aylık maaşı ile bir ton kömür alamaz hale geldi.”

TKİ’nin piyasada söz hakkı kalmadığını dile getiren Bakırlıoğlu, şunları söyledi: “Devlet kömür üretiminden bilinçli bir tercih ile çıkmıştı. Piyasayı regüle edebilecek kurum olan TKİ’nin de pazarlamadan çekilmesi fiyatların daha da artmasına neden oluyor. Geçmişte kömür piyasasını belirleyen TKİ elinde kömür olmadığı için özel sektörün fiyat artışlarını önlemeye gücü yetmemektedir.”

‘ZARARI VATANDAŞ ÇEKİYOR’

Bakırlıoğlu sözlerine şu şekilde tamamladı: “Bu ülkenin yeraltı zenginlikleri kamunun yani bu ülkenin insanlarının. Soma’daki ruhsatlar devletin ancak devlet fiyatlara müdahale edemiyor. Kömürde çok ciddi bir oyun oynanmaktadır ve bunun zararını maalesef vatandaşlar çekmektedir. Kış gelmeden şimdiden tedbir alınması gerekmektedir. Yoksa kömür parası ile sadece vatandaşın cebi yanacak, kendisi ayazda kalacaktır.”