Kömür halka değil sermayeye lazım
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Muğla’da bulunan linyit yakıtlı santralların üretimlerinin durdurulması halinde Muğla ve Ege Bölgesi’nde kesintiler olacağı iddialarını TMMOB Elektrik ve Makina Mühendisleri Odası yalanladı. Muğla’da bulunan 3 eski kamu santralının yeni sahipleri, mevcut santrallardaki kömür sahalarındaki kömürün azalması ve bir süre sonra tükeneceği belirtti. Santralların yeni sahiplerinin, bölgede yeni açık ve kapalı kömür sahalarının açılmasına yönelik santralların yeni sahipleri tarafından çalışma yapıldığı öğrenildi. TMMOB Elektrik ve Makina Mühendisleri Odası konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bölgenin karanlığa boğulacağı iddiaları doğru değildir” dendi.

HER ŞEY KÂR UĞRUNA

TMMOB Elektrik ve Makina Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, “Muğla’daki linyit yakıtlı santralların üretimlerini durdurmaları halinde, Muğla ve Ege Bölgesi’nde büyük kesintiler olacağı, bölgenin karanlığa boğulacağı iddiaları doğru değildir” dendi. Şirketlerin yıllardır karbon salımı yapan ve özensiz açık maden işletmeciliğiyle çevreye zarar verdiği belirtilen açıklamada, “Bölgedeki orman varlıklarını, zeytin bahçelerini, tarım alanlarını, tarihi ve kültürel eserlerle bezenmiş dokusunu, turizm potansiyelini yok sayıp, doğal çevreyi yıkma, yok etme de dahil daha çok elektrik üretmek ve kazançlarını katlamak için yoğun bir kamuoyu oluşturma çabasındalar. Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan linyit santrallarına kömür temin edilemez ise, bu santralların üretimlerini durduracaklarını, bu durumda da, Muğla’da ve Ege Bölgesi’nde uzun elektrik kesintileri yaşanacağı, bölgenin karanlığa teslim olacağı vb. iddialarla kamuoyunu etkilemeye çalıştılar” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada TMMOB’un Enerji Çalışma Grup ve Komisyonları tarafından hazırlanan “Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santralların Ülke Geneli ve Ege Bölgesi Açısından Elektrik Üretimindeki ve Enterkonnekte Sistem İçerisindeki Yerleri” raporu hatırlatıldı. Raporda şunlara yer verildi: “Ülkemizde elektrik üretim ve iletim alt yapısı, anlık azami ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek düzeydedir. Santralların yıllık üretim kapasiteleri de gerçekleşen yıllık tüketimin çok üzerindedir. Ancak bölgede elektrik santralı yatırımları, özellikle yenilenebilir kaynaklardan olmak üzere, hız kesmeden devam etmektedir. Muğla’da bulunan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallarının elektrik üretimini durdurmaları veya sona erdirmeleri halinde, durumun, gerek yıllık toplam tüketim, gerek anlık ihtiyaç ve gerekse elektrik şebekesi sisteminin işlerliği açısından, Muğla İlini, Ege Bölgesini ve Türkiye enterkonnekte sistemini olumsuz etkilemeyeceğine işaret etmektedir."