Kömür madenleri batakta
2014’te Soma’daki maden katliamında ölenlerin yakınlarına ödenecek tazminat Türkiye Kömür İşletmeleri’ne yüklendi.(Fotoğraf: AA)

Hüseyin ŞİMŞEK

İşçiler için ölüm üssü haline gelen kömür madenleri, büyük sorunların kıskacında faaliyet göstermeye devam ediyor. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)’nde zarar da sürüyor. Bu zarar Sayıştay’ın raporlarına da yansıdı.

TKİ’nin 2021 yılında esas ürünü olan üretilen kömür satışından elde edilen gelirin maliyetin altında kaldığı ve yıllık 152 milyon TL zarar edildiği vurgulandı.

Raporda öne çıkan veriler şöyle sıralandı:

•Termik santral kurma şartı ile ihale edilen ve sözleşme imzalanan üç kömür sahasında üretime başlanmadı.

•2014’te Soma-Eynez maden ocağındaki kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminatını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün ödemesi gerekiyordu. Ancak tazminatı TKİ üstlendi ve kurum bütçesinde ciddi bir yüke neden oldu.

•“Emniyetli, sürekli ve daha verimli faaliyetler ile kömür üretimi sağlamak” amacıyla oluşturulan Kütahya Ömerler A-Sahası’nda istenilen verime hiçbir zaman ulaşılamadı. 1,4 milyon ton olan yıllık hedefin ancak yüzde 27’sine ulaşılabildi.

•AKP’nin özellikle seçim dönemlerinde ağırlık verdiği “Kömür dağıtımı”nın 2022’de de devam ettiği bilgisine raporda yer verildi.