Edirne’nin Süloğlu ilçesinde BKİ Batı Kömür İşletmeleri tarafından yapılmak istenen ilave kömür ocağı projesine ilişkin yurttaşların tepkisi devam ediyor. Faaliyette olan ocak nedeniyle köyde hastalıkların arttığını belirten Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Ocağın genişlemesiyle zararları da artacak” dedi

Kömür ocağı projesinin genişlemesine tepki: Zararları da artacak

YAREN ÇOLAK

Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyü’nde yerüstü linyit kömür ocağı işleten BKİ Batı Kömür İşletmesi’nin yeni projesi olan yeraltı kömür ocağına karşı Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve yurttaşlar biraya gelerek basın açıklaması yaptı. Gerçekleştirilen açıklamanın ardından yurttaşlar, başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin iptaline yönelik Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi. Tesisin köye yalnızca 720 metre uzaklıkta olduğunu belirten Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Bu proje bilime ve hukuka aykırıdır” dedi.

Daha önceki yıllarda köye ziyarette bulunduklarını aktaran Eren, “Ağustos 2019’da Geçkinli Köyü’nden, yaşadıkları sıkıntıları görmemiz için Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak davet almıştık. Uzun yıllardan beri kömür çıkarılan bu alan aşırı stoktan dolayı yaz sıcağının da etkisiyle içten yanıyor, patlıyor ve nefesimizi kesen bir kokuyla ve doğa tahribatıyla korkunç görünüyordu. Sonrasında kurumsal görüşmeler, basın yoluyla oluşan kamuoyu baskısıyla stoklar kaldırıldı ve yangınlar durdu” diyerek yaşananları anlattı.

KÖYLÜYÜ BÜYÜK SIKINTILAR BEKLİYOR

“Geçkinli Köyü’nde yaşayan insanlar, yıllardan beri kömür ocaklarının tozu, gürültüsü, isi, kokusu nedeniyle hastalıklarında ciddi artış, tarlalarındaki üründe ve hayvancılıkta da verim düşüşü olduğunu söylemektedirler” diyen Eren, ocağın genişlemesiyle zararlarının da artacağını belirtti.

TESİS KÖYE 720 METRE UZAKLIKTA

Linyit ocağı ve ek tesislerinin 15 metre uzağında köylülerin hayvanları suladıkları bir gölet olduğunu belirten Eren, “Ayrıca tesis köylerine yalnızca 720 metre uzaklıkta” dedi ve ekledi: “Yine yılda 350 bin ton linyit çıkarma ve işleme tesisinden 3 milyon ton atık malzeme çıkacak. Bunca toprak ve kayanın kaldırılıp koparılması, çıkan linyitin zenginleştirilmesi için ısıtma ve yıkama işlemleri sırasında bu bölgenin yüzey ve yer altı suları telafisi mümkün olmayacak biçimde zarara uğrayacak ve köylü tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sürdüremez duruma düşecektir.”

SÜREÇ SONLANDIRILMALI

Anayasamızın 56.Maddesi’ni hatırlatan Eren, ’’Herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Söz konusu projenin, bölgede yaşayan insanlar, yer altı ve yer üstü yaşam için tehdit oluşturma riski çok yüksek görünmektedir. Telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan Batı Kömür İşletmeleri Linyit ocağı ve Ek Tesislerine ait Tanıtım Dosyası’nın iptali ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.