Muğla’nın dünyaca ünlü Karabağlar Yaylası’nda, kömür madeni için sondaj arama çalışması başlatıldı

Kömür ocakları Muğla’nın merkezine dayandı

BERKAY SAĞOL

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğüne, Muğla’nın Menteşe ilçesinde, Karabağlar Yaylası ve Düğerek’i içine alacak şekilde 6.626 hektar alanda kömür arama ruhsatı verildi.

Muğla’nın merkezinde, dağların zirvesinde değil düz arazide bulunmasıyla ünlü olan Karabağlar Yaylası’nda taş kömürü aranıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği Karabağlar Yaylası, maden aranması halinde doğa harikası olmaktan çıkacak. 3’üncü Derece Doğal Sit Alanı’nda bulunması sebebiyle herhangi bir işlemin yapılması yasak olan yaylada, MTA taş kömürü aramak için sondaj çalışmasına da başlattı.

“TÜM GÜCÜMÜZLE KORUYACAĞIZ”komur-ocaklari-mugla-nin-merkezine-dayandi-617202-1.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sondaj çalışmalarına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Gürün, “Muğla’mızın kıyıları için canla başla mücadele ederken kömür arama bahanesiyle coğrafi özellikleri ile emsalsiz olan Karabağlar Yayla’mızı da göz dikildiğini öğreniyoruz. Ülkemizin tüm güzelliklerine yapılan haksızlıklara karşı olduğumuz gibi Menteşe ilçemizin yüreği Karabağları korumaya tüm gücümüzle devam edecek, serinliği ve güzellikleri ile nam salan yaylamızın kömürle anılmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KORUMA ALANI YOK EDİLİYOR”

Karabağlar Yaylası’na yapılan sondaj çalışmalarıyla ilgili BirGün’e açıklama yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de, Menteşe’nin Muğla’nın ve Türkiye’nin en çok korunan bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Gümüş, “Biz bu eski Menteşe’yi ve Karabağlar Yaylası’nın bulunduğu bölgeye kent SİT alanı ilan ettik. Burası hem koruma altında hem de günlük yaşam aktif bir biçimde devam ediyor. Biz belediye olarak bile bu bölgelere çalışma yapmak istediğimiz zaman izin alamıyoruz ama MTA sondaj çalışması yaparak kuyu açıyor. Milas ve Yatağan bölgelerinde sürekli genişletilen kömür işletme alanların kuruttuğu zeytinliklerden, tarım alanlarından, ormanlardan sonra Muğla’nın merkezi de bu çalışmadan etkilenecek. Bölgenin zaten kıt olan yeraltı su kaynakları da kirlenecek” diye konuştu.

Öte yandan Menteşe Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Çarşamba günü saat 12.30’da çevre dernekleri ve STK’ların katılımıyla sondaj alanında bir basın açıklaması yapılacağını açıkladı.

CHP’li Alban: Kömür bahanesiyle talan edilmek istenmektedir

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Karabağlar Yaylası’nda, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj çalışmalarıyla ilgili soru önergesi verdi.

Karabağlar Yaylası’nda yapılan sondaj çalışmalarıyla ilgili de açıklama yapan CHP’li Alban, “Avrupa başta olmak üzere tüm dünya doğayı tahrip eden ilkel kömür arama tekniklerinden vazgeçmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklara yönelmektedir. Fakat her işte olduğu gibi bizim ülkemizde de tam tersi işler yapılmaktadır. Bunun bir örneğini de bugün Muğla'nın doğa harikası Karabağlar Yaylası'nda yaşamaktayız. Asırlık ağaçları, suları ve yemyeşil doğası ile ülkemizin en güzel yaylalarından olan, doğal ve kentsel sit alanı Karabağlar Yaylası, AKP iktidarı tarafından yandaş maden şirketlerine yeni talan alanı olarak açıldı. Bu eşsiz doğa harikası yer, kömür arama bahanesiyle talan edilmek istenmektedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj çalışmalarıyla burada kömür arama çalışmalarının fiili altyapısı hazırlanmaktadır. Karabağlar Yaylası'na kömür arama izni verilmesi, yayla suyunun kurumasına, adeta bir çöle dönmesine neden olur. Muğla’mızın bu doğa harikası mirasının yağmalanmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İlkel yöntemlerle kömür aramak yerine, tüm dünyada olduğu gibi yenilenebilir kaynaklara yönelmeliyiz. AKP'nin talan ve yağma politikasına Karabağlar Yaylası'nda geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Alban’ın Bakan Dönmez’e ilettiği sorular ise şu şekilde:

1- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından, Muğla ili Menteşe ilçemizde bulunan Karabağlar Yaylası'nda taşkömürü arama çalışmaları yapılmakta mıdır?

2- Taşkömürü arama konusunda, Karabağlar Yaylası'nda hangi özel şirketler çalışma yapmaktadır? Bunların isimleri nedir?

3- Muğla ilimizin doğa harikalarından biri olan Anadolu’nun tek çukur yaylası olarak bilinen Karabağlar Yaylası, aynı zamanda 3. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altındadır. Bu konum ve durumda olan bu yerin taşkömürü arama alanı ilan edilmesi bir doğa cinayetidir. Bütün dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken, bu alanda taşkömürü aranmasının amacı nedir?

3- Asırlık çınar ağaçları, suyu ve coğrafi özellikleri ile eşsiz olan, maden şirketlerinin talanına açılmasıyla tüm bu özellikleri kaybolacak olan Karabağlar Yaylası'nda yöre halkının tüm karşı çıkışlarına rağmen taşkömürü arama çalışmaları yapılacak mıdır?