Koruma altındaki Karabağlar Yaylası’nda kömür aramak için başlatılan sondaj çalışması tepkiler üzerine durduruldu. Halk, Muğla’daki bütün kömürlü santralların ve kömür ocaklarının kapatılmasını istiyor.

‘Kömürsüz Muğla’ çağrısı

DİLEK YEĞİN

Maden Tetkik Arama (MTA) üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında olan Karabağlar Yaylası’ndaki sondaj çalışmalarını tepkiler üzerine durdurdu. Menteşe Kent Konseyi bileşenleri, yöre halkı ve çevre dernekleri sondajların tamamen bitmesini talep ederek bölgede bir basın açıklaması yaptı.

Anadolu’nun tek çukur yaylası olan ve sit alanı olarak koruma altında bulunan Muğla’daki Karabağlar Yaylası’nda geçen günlerde taş kömürü aramak için sondaj çalışmaları başladı. Yöre halkından büyük tepki çeken sondaj çalışmalarına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban ve Süleyman Girgin de sosyal medyadan tepki gösterdi. Tepkiler üzerine çalışma, “tekrar değerlendirilmek suretiyle” durdurdu. Sondaj alanında incelemeler yapan Menteşe Kent Konseyi Bileşenleri, yöre halkı ve çevre dernekleri alanda bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 500 kişinin toplandığı alana, Yatağan ve Milas köylerindeki termik santrallar ve genişletilen kömür sahaları nedeniyle yıllardır mağdur olan köylülerin “Kömürsüz Muğla” pankartıyla gelişleri büyük alkış aldı. Konsey bileşenleri, açıklamada çalışmaların durmasının önemli bir gelişme olsa da yeterli olmadığını, konunun tamamen kapanması gerektiğini vurguladı.

Sürecin devam etmesi halinde dünyaca ünlü Karabağlar Yaylası’nın eşsiz güzelliğini kaybedeceğini, tarımın biteceğini ve Muğla’nın yer altı su kaynaklarının geri dönüşü olmayacak zararlara uğrayacağını söyleyen konsey, başta Karabağlar olmak üzere bölgedeki tüm maden faaliyetlerine son verilmesi talebinde bulundu. Konsey, 2 Eylül günü saat 18.00’da Konakaltı Kültür Merkezi’nde konuyla ilgili yapılacak foruma herkesi davet ederek açıklamayı bitirdi.