Konak Söyleşilerinin konuğu Nebil Özgentürk
Fotoğraf: BirGün

BirGün/EGE

Konak Söyleşilerinin yeni sezondaki ilk konuğu usta gazeteci, yazar, yönetmen Nebil Özgentürk oldu. Özgentürk’ün gazeteci yazar Barış İnce’nin sorularını yanıtladığı program, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinlikte Özgentürk’ün, Nâzım Hikmet şiirleri eşliğinde, 100’üncü yıla girerken bir Cumhuriyet hikâyesini çarpıcı bir şekilde ortaya koyduğu Atatürk Belgeseli gösterimi yapıldı.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Söyleşilerinin konuğu Nebil Özgentürk’e ve ona yönelttiği sorularla unutulmaz bir sohbet oluşturan Barış İnce’ye teşekkürlerini iletti.

Karamsarlığı dağıtan, umudu çoğaltan bir akşam yaşadıklarını ifade eden Batur, “1923’teki, Cumhuriyet’in kurulduğu yıllardaki fabrika ayarlarına dönmemiz lazım. O dönemdeki atılımları, devrimleri yeniden gerçekleştirmek lazım. Karamsarlığa gerek yok” dedi.

İNebil Özgentürk de, “İzmir Cumhuriyet’in, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının anavatanıdır. O yüzden belgeselin burada gösterilmesi çok anlamlı oldu. Karanlığa inat, alçaklığa ve hakarete inat, Cumhuriyet’in kurucularına saygısızlığa inat bir kenetlenme olduğunu düşünüyorum. 9 Eylül’de İzmir bütün dünyaya meydan okudu. Hepimize umut verdi. Belgesellerle, filmlerle olmuyor sadece. Meydanlarda, sokaklarda olmak gerekiyor” dedi.

Söyleşinin yönlendiriciliğini üstlenen gazeteci, yazar Barış İnce de “Türkiye’nin geçirdiği karanlık dönemi direnerek, mücadele ederek ve birbirimize kenetlenerek aşacağız. Ancak bu karanlık günler bize hem direnci hem de umudu da gösterdi" diye konuştu.