İzmir Konak Kent Konseyi, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde düzenlediği basın açıklamasıyla, barış kavramının vazgeçilmezliğine vurgu yaptı ve gökyüzüne beyaz güvercinler uçuruldu.

Konak’tan barış güvercinleri gökyüzüne bırakıldı

BERKAY SAĞOL

İzmir Konak Kent Konseyi 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamaya Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da katıldı. Açıklama sonrasında gökyüzüne beyaz güvercinler uçuruldu.

Açıklamada konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Barışa en çok ihtiyacımız olan günler yaşıyoruz. Her sene barışa olan özlemimiz daha fazla artıyor. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ derken barışın önemini anlatmış. Dünyanın her köşesinde barışa ihtiyaç var. Emperyalist güçlerin her zaman ülkeleri ve insanları kullandığı, ihtiyacı bittiğinde o ülkeleri birbirine düşman ettiği dönemler yaşıyoruz. Dünyanın ve ülkemizin bir an önce barışa ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Nazım Hikmet’in dediği gibi ‘Yaşamak bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim’” dedi.

“LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYET’E SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Batur’dan sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, “Barış hem bizim için hem de çocuklarımız için önemli. Türkiye'deki değerlerin kıymetini daha fazla bilmeliyiz. Çevremizdeki diğer ülkelerde savaş varken Türkiye'de hala bir arada yaşamaya devam edebiliyoruz. Barış için demokrasi için kardeşlik için laik ve demokratik Cumhuriyet’e sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Basın açıklamasını okuyan Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ise, “Gerek ülkemizde gerekse dünyada savaşlarla tatmin olmayan barbarlık düzeni pandemi koşullarından da çıkar elde etmek amacıyla insanlığa sırtını çevirmekten geri durmamıştır. Dünyamız, üzerinde barış, özgürlük ve adalet egemen oldukça yaşanabilir olacaktır. Barış içinde bir Türkiye ve dünya özleminin peşinde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Eğriliman Koruma ve Geliştirme Platformu’nun açıklamasına yanıt verdi.

“Samimiyet ve iyi niyetlerinden kuşku duymadığımız kıymetli hemşehrilerimizin, çevre konusun başta olmak üzere, yerel yönetim politikalarına yönelik her türlü eleştirilerini dikkate almakta, kurumsal yapımız bünyesinde öz değerlendirme sürecine tabi tutmaktayız” diyen Erdoğan, belediyenin çevreye ve doğaya zarar veren her türlü eylem ve işlemin karşısında olduğunu Karaburun halkının yakından bildiğini ifade etti.

İlkay Girgin Erdoğan, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İlçemize bağlı Küçükbahçe Mahallesi Eğriliman Mevkii’nde yapımı için izin talep edilen yola ve yolun devamlılığını sağlama amacı taşıyan menfezin yapımı amacıyla, haberinize konu olan şirketlerden birisinin yöneticisinin imzasını taşıyan 28 Aralık 2020 tarihli izin dilekçesi Belediyemize sunulmuştur.

Dilekçe ekinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 17 Kasım 2020 tarih ve 87079 sayılı yazısında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün bahse konu yola ilişkin talebi ve talep sonucu İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 23 Ekim 2020 tarih 1014 sayılı kararı ile “Bahse konu yol, civarında çıkabilecek kırsal alan ve orman yangınlarına müdahalde, yangınla mücadele eden kara ve hava araçlarına yakıt / köpük ikmalinde kullanılacağından kotlu yol yapılarak orman yolu şebeke planına dahil edileceği, mevcut yol güzergahının şahsa ait tapulu taşınmaz sınırları içinde kalan kısmının deplase edilerek orman sınırlarına dahil edilmesi gerektiği” belirtildiğinden, yol talebinin karar eki Vaziyet Planı’nda belirtildiği şekli ile yapılması uygun görülmüştür. Vaziyet Planı’nda yol koordinatları ve menfez bilgisi de yer almıştır. Bu karar ile bahse konu yol, orman yolu şebeke planına dâhil edilmiştir.

Aynı şekilde DSİ 2’inci Bölge Müdürlüğü’nün 1 Aralık 2020 tarih ve 770940 saylı yazısında yapılması planlanan geçiş yapısı, ulaşım ağının bir parçası olacağı için ilgili kurum tarafından ulaşım ağına dâhil edilmesi gerektiği açıkça ifade edilmiştir. Ruhsatlandırma, statik, betonarme, zemin stabilitesi, güvenlik, mülkiyet v.b konuların da ilgili kurum tarafından onaylanması gerektiği belirtilmiştir.

Haberinize konu olan iki özel şirketin işlettiği balık çiftliklerine giden yol üzerindeki dere yatağına menfez yapılması talebi, şirketlerden birisinin yöneticisinin imzasını taşıyan 11 Ocak 2021 tarihli dilekçe ile ilçemiz Kaymakamlığına iletilmiştir. Sorumluluk sahibi kamu kurumu konumundaki Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nün 20 Ocak 2021 tarih ve E-54495999-120-904772 sayılı yazısı, bu talebin yerine getirilmesinde bir sakınca görülmediğini belirtmektedir. (Bu yazıları sizlerin de bilgisine sunuyoruz.)

Bu yazıya istinaden mezkûr şirketin yöneticisi 25 Ocak 2021 tarihinde Karaburun Kaymakamlığı ve Karaburun Belediye Başkanlığı’na aynı dilekçe ile başvuruda bulunmuş, menfez çalışmasının yapılacağını ifade etmiştir.

Kaymakamlığımızın Belediyemize hitaben yazdığı 3 Mart 2021 tarihli talep yazısında inşaatın ivedilikle durdurulması ve tahliye işlemlerinin yapılması istenmiştir. Konu Belediyemizde detaylıca incelenmiş ve Kaymakamlık makamına ilettiğimiz 24 Mart 2021 tarihli yazımızda, süreç tüm ayrıntıları ile özetlenmiştir.

Mevcut dere ve menfez çalışması Belediyemizin yetki ve sorumluluk sahasının dışındadır. Gerek DSİ 2. Bölge Müdürlüğü gerek Orman Bölge Müdürlüğü’nün olumlu görüşü alınarak yapılan çalışmanın durdurulması ya da başlatılması konusunda son kararı bizler de merakla beklemekteyiz.

Bu noktada adı geçen olaylar dizisinde Belediyemizin durumu, ilgili kamu kurumların Belediyemizden taleplerini (iş makinası, personel vb) karşılamak ölçeği ile sınırlıdır.

Hemşehrilerimizin süreci sahiplenmesinden ve duyarlılıklarından asla rahatsız olmuyor, Karaburun Belediyesi olarak yetkili kurumların verecekleri karara destek ve katkı sunmaya hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.”