Konfederasyonlardan ortak eylem kararı

Haber Merkezi

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş yöneticileri, dün Ankara’da asgari ücret gündemiyle bir araya geldi.

İşçi konfederasyonları asgari ücretin belirlenmesi sürecinde ortak hareket etme kararı almış ve belli ilke ve talepler üzerinde uzlaşmıştı. Bu ilke ve talepler, ortak yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurulmuştu. Asgari ücret belirlenirken pandemi koşullarının göz önünde bulundurulması, işçinin ailesinin de dikkate alınması, asgari ücretin asgari geçim indirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanması, her türlü vergiden muaf tutulması, konfederasyonların üzerinde uzlaştığı talepler arasındaydı.

Asgari ücret sürecinde sona gelinirken konfederasyonlar bu talepleri birlikte ve daha güçlü şekilde dile getirmek amacıyla 28 Aralık 2020 Pazartesi günü tüm ülkede saat 11 itibari ile basın açıklamaları gerçekleştireceklerini duyurdu.

BU İRADEYİ BÜYÜTELİM

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada kararı şu sözlerle değerlendirdi:

“Biliyorsunuz, üç konfederasyon olarak asgari ücretin belirlenmesinde esas alınması gereken ilkeler konusunda 4 Aralık’ta ortak bir açıklama yapmıştık. Bu açıklamamız karşılık da buldu. Biz bu açıklamamızın arkasındayız. Bu ilkeler doğrultusunda ortaya koyduğumuz ortak iradeyi büyütmek amacıyla pazartesi günü bütün illerde basın açıklamaları gerçekleştireceğiz. Bu açıklamalar yereldeki koşullara göre bazı yerlerde ayrı, bazı yerlerde beraber yapılacak; ama aynı metni okuyacağız.”

Çerkezoğlu, asgari ücret başta olmak üzere işçi sınıfını yakından ilgilendiren konularda son iki yıldır üç konfederasyonun zaman zaman ortak açıklamalar yaptığını, ancak son yıllarda ilk kez ortak eylem kararı alındığını belirtti.

Salgın koşullarında işçilerin çok ciddi boyutta iş ve gelir kaybı yaşadığına ve yoksullaştığına dikkat çeken Çerkezoğlu, “Dolayısıyla bu yıl bir sosyal politika aracı olarak asgari ücret her zamankinden daha önemli hale geldi. Sendikalı, sendikasız tüm işçileri her ilde düzenlenecek basın açıklamalarına katılmaya, bu iradeyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.